00:35:14 24.04.2024
Stiri

Asistentă medicală, condamnată pentru MALPRAXIS, dar lăsată să muncească în continuare

Social 12.10.2015 09:55 Vizualizări937 Autor: Galina Munteanu
Asistentă medicală, condamnată pentru MALPRAXIS, dar lăsată să muncească în continuare


O asistentă medicală din raionul Ștefan Vodă a fost condamnată la jumătate de an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de un an, dar fără privarea de dreptul de a activa în domeniul medicinei. Aceasta a fost găsită vinovată pentru încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul unui copil.

Procurorii susțin că sentința este prea blândă și vor cere privarea acesteia de dreptul de a practica medicina.

Tragedia a avut loc în luna ianuarie 2014. În dimineaţa zilei de 31 ianuarie, o localnică a telefonat la oficiul medicului de familie din satul Răscăieţi, spunându-i asistentei medicale că fiica sa de două luni are febră. Contrar prevederilor legale, asistenta medicală nu a înregistrat solicitarea în registru, deplasându-se la chemare abia peste patru ore, atunci când starea sănătăţii fetiţei se agravase.

În seara aceleiaşi zile, femeia a telefonat din nou asistenta medicală pentru ajutor, care deplasându-se repetat la domiciliul acesteia i-a injectat copilului soluţie de „Dexamitazon”, iar peste câteva minute fetiţa a decedat. Raportul de expertiză medico-legală, dispusă de procurori pe acest caz, a arătat că moartea fetiţei a survenit în urma insuficienţei respiratorii, condiţionată de pneumonia interstiţială, cu bronşită catarală-descuamativă obstructivă acută, drept consecinţă a infecţiei respiratorii acute. Asistenţa medicală acordată copilului a fost tardivă (peste patru ore după prima solicitare a părinţilor).

Potrivit documentaţiei medicale prezentate, asistenta medicală a evaluat insuficient starea generală a copilului, nu a anunţat medicul de familie despre datele vizitei la domiciliu a pacientului, vizita medicului de familie la domiciliu fiind obligatorie în astfel de cazuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md