Nume
Parola
Vizualizări: 1552
Municipiul Bălți va colabora cu orașul Daugavpils din Letonia
Bălți, 10 Octombrie 2015 — Municipiul Bălți va colabora cu orașul Daugavpils din Letonia. Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat sâmbătă, 10 octombrie, la Bălți, în cadrul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Acordul de colaborare dintre cele două orașe a fost semnat de către Leonid Babii, viceprimar de Bălți, și de către Jānis Lāčplēsis, primarul orașului Daugavpils. Evenimentul încheierii acordului a fost facilitat de Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Ceremonia de semnare a acordului dinte cele două orașe a avut loc în incinta Primăriei municipiului Bălți, în prezența reprezentanților autorităților locale din municipiul Bălți și orașul Daugavpils și a jurnaliștilor. Din partea Republicii Letonia, la eveniment au participat ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns, și vicesecretarul de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei, Ilona Raugze.

Participanții la eveniment au discutat despre perspectivele de colaborare dintre cele două orașe.

„Faptul că membrii Consiliului Municipal Bălți au aprobat în unanimitate posibilitatea semnării acordului de colaborare cu orașul Daugavpils spune multe. Popoarele noastre au multe în comun. Credem că anume Letonia, ca stat membru al Uniunii Europene, dispune de acel potențial către care noi trebuie să tindem. Și municipiul Bălți dispune de un potențial economic bun, dar avem nevoie de standarde europene. Pentru asta, avem de parcurs un drum lung”, a declarat Leonid Babii, viceprimar de Bălți.

„Așa cum a spus colegul meu, avem multe în comun. Cel mai important este că acesta nu va fi un simplu acord semnat. Dincolo de acest acord sunt oamenii. Oamenii care se știu reciproc și colaborează. Venind aici, am rămas plăcut surprins să rămân cu senzația că văd atâtea lucruri cunoscute mie. Acordul de azi va fi fundamentul relațiilor noastre de mai departe”, a spus, la rândul său, primarul orașului Daugavpils, Jānis Lāčplēsis.

Ambasadorul pentru Parteneriatul Estic al Ministerului Afacerilor Externe din Letonia, E.S. Juris Poikāns, i-a felicitat pe semnatarii acordului cu ocazia evenimentului. „Sper foarte mult că cele două orașe vor menține relații de colaborare foarte strânse”, a spus E.S. Juris Poikāns.

„Sunt sigur că acordul de încheiat va fi unul care va apropia cele două orașe din punct de vedere economic și cultural. Municipiul Bălți ar putea prelua foarte multe exemple frumoase de la orașul Daugavpils, un oraș care în ultimii 5 ani s-a dezvoltat foarte mult”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Regiunea de Dezvoltare Nord continuă să-și consolideze relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Letonia, la nivel de administrații publice locale. Semnarea acordului de colaborare dintre municipiul Bălți și orașul Daugavpils este cel de-al 10-lea acord de colaborare dintre două administrații publice locale ale Moldovei și Letoniei. Marți, 6 octombrie, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, raionul Glodeni și regiunea Jelgava și-au exprimat intenția de colaborare prin semnarea unui acord.

Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a încheiat șirul de evenimente organizate în contextul celei de-a III-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, organizată în perioada 6-10 octombrie 2015 de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia”.

www.adrnord.md