Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un exercițiu de simulare a…

Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale a avut loc în capitală

Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale a avut loc în sectorului Rîșcani al capitalei. Scenariul aplicației a început aproape de ora 09:00, prin includerea sirenelor de sector, care ar anunța o situație excepțională.

Simularea exercițiului a fost efectuat după un scenariu, potrivit căruia, în această dimineață s-a produs un cutremur, iar ca și consecință s-au declanșat mai multe situații, precum incendii, alunecări de teren, accidente rutiere, înregistrate pe mai multe adrese din sectorul Rîșcani al capitalei.

Scopul aplicației a fost de a verifica capacitățile de intervenție și de lichidare a consecințelor situației excepționale, capacități ale echipelor de salvatori și pompieri, dar și testarea activității organelor de conducere, serviciilor și formațiunilor de protecție civilă din cadrul unor instituții.
Cazuri de incendiu au fost simulate la un bloc locativ din strada Romană 2/2 și Tipografia Centrală, unde cinci autospeciale ale pompierilor, inclusiv două scări auto au avut misiunea de a lichida focarele de ardere, de a debloca uși și de a evacua persoane și preda Serviciului 903.

A urmat cu transportarea sinistraților către spitalul „Sfînta Treime”, unde a fost făcut triajul medical și internarea, astfel fiind antrenate și testate capacitățile medicilor de triaj rapid și prioritar în cazul unei situații excepționale de proporții. Apoi au urmat acțiuni de intervenție a scafandrierilor în salvarea unei persoane de la înec, desfășurată la iazul Rîșcani, apoi cu cele de evacuare a cadrelor didactice și studenților din incinta Universității de Educație Fizică și Sport și acordarea ajutorului medical celor care au avut de suferit în urma incendiului izbucnit într-o sală de studii. Și aici au fost verificate capacitățile de reacționare în caz de cutremur a persoanelor responsabile de protecția civilă.

Ultimele locații au fost Depozitul de clor al SA „Apă-Canal”, unde s-au simulat acțiuni de lichidare a consecințelor avariei de producție (scurgere de clor), pentru protejarea angajaților și Combinatul de vinuri SA „Cricova”, unde potrivit scenariului, în urma seismului s-a înregistrat evaporarea anhidridei sulfuroase și era nevoie de lucrări de căutare-salvare a focarului și stingere a unui incendiu izbucnit.

Astfel de exerciții se desfășoară o dată în cinci ani, în fiecare sector, dar și în toate raioanele din țară, iar la exercițiul de astăzi au fost antrenate forțe ale salvatorilor și pompierilor, în număr de 45 de angajați și 10 autospeciale, dintre care două scări auto.