Nume
Parola
Vizualizări: 1635
Agricultorii din satul Corjeuți, raionul Briceni, și partenerii lor din Letonia intenționează să deschidă o fabrică de prelucrare a cartofilor
Corjeuți, Briceni, 8 Octombrie 2015 — Agricultorii din satul Corjeuți, raionul Briceni, și partenerii lor din regiunea Aloja, Republica Letonia, au discutat joi, 8 octombrie 2015, despe posibilitatea deschiderii la Corjeuți a unei fabrici de prelucrare a cartofilor. Dialogul a avut loc în contextul celei de-a III-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, care se desfășoară în perioada 6-10 octombrie 2015. Întrevederea a fost facilitată de Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

La eveniment, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM) a fost reprezentat de către Jevgēnija Butņicka. De asemenea, la discuții au participat președintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc; primarul satului Corjeuți, Victor Andronic; directorul ADR Nord, Ion Bodrug; antreprenori din satul Corjeuți și din regiunea Aloja, Letonia.

Potrivit reprezentanților întreprinderii de prelucrare a cartofului Aloja Starkelsen din Letonia, este necesară crearea unei asociații unde să se regăsească producătorii de cartof care vor să coopereze în cadrul proiectului moldo-leton de creare și funcționare a unei fabrici de prelucrare a cartofilor. Fondarea unei asociații a producătorilor de cartof, precum și semănarea experimentală a unor soiuri de cartof pentru producerea amidonului sunt, potrivit specialiștilor letoni, primii pași către realizarea celui mai important obiectiv - construcția și funcționarea fabricii propriu-zise.

„La această etapă, este necesar să facilităm și să menținem dialogul dintre producătorii de cartof din raionul Briceni și partenerii lor din Letonia. Obiectivul principal însă rămâne a fi crearea unei asociații în care să se regăsească în special producătorii de cartof din raionul Briceni. Acesta este primul pas către următorul obiectiv - deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofilor, ceea ce va permite agricultorilor locali să-și realizeze integral producția, fără a avea pierderi în proporții mari, ca în anii precedenți”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Mesaje de susținere a colaborării dintre agricultorii din raionul Briceni și cei din regiunea Aloja, Letonia, au rostit și autoritățile publice locale, reprezentate de către președintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc, și primarul satului Corjeuți, Victor Andronic.

Anterior, pentru a-i sprijini pe producătorii de cartof din raionul Briceni, ADR Nord în parteneriat cu autoritățile locale din raionul Briceni au organizat două ediții ale Festivalului Cartofului: în 2012 la Corjeuți, și în 2013 în orașul Briceni.

De ani buni, locuitorii satului Corjeuți își câștigă pâinea din creșterea cartofilor. Corjeuțenii, primii agricultori din țara noastră care au început să cultive cartofi pe suprafețe mari, fac investiții importante în cultura cartofului. Potrivit statisticilor din anii trecuți, recolta de pe suprafețele de teren din raionul Briceni unde este cultivată această cultură agricolă depășește de două ori volumul necesar de cartofi pentru un an în Republica Moldova.

Amintim că Primăria satului Corjeuți colaborează cu Primăria regiunii letone Aloja în baza unui acord de colaborare încheiat în octombrie 2013, la Corjeuți, în contextul primei ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Evenimentul de semnare a documentului a fost facilitat de ADR Nord și Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM).

Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a III-a, are loc în perioada 6-10 octombrie 2015 și este organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM), Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia”.

www.adrnord.md