Nume
Parola
Vizualizări: 4430
Inaugurarea Centrului de Statistică, Cercetare și Dezvoltare al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova
Chisinau, 6 Octombrie 2015 — Astăzi, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și organizația IREX Moldova/programul Novateca au inaugurat Centrul de Statistică, Cercetare și Dezvoltare. Evenimentul este parte a unui amplu parteneriat de modernizare a activității Bibliotecii Naționale care urmărește digitalizarea procesului de colectare și raportare a datelor statistice transmise de către bibliotecile publice din țară.

Rolul Centrul de Statistică, Cercetare și Dezvoltare al Bibliotecii Naționale (CSCD) este de a facilita tranzitul la formatul electronic a rapoartelor statistice privind activitatea bibliotecilor publice. De asemenea, centrul va oferi instruiri bibliotecarilor care vor pune în aplicare un sistem on-line de raportare a datelor.

Prin colectarea rapoartelor statistice în format electronic, bibliotecarii își vor reduce costurile și timpul de raportare, în timp ce Biblioteca Națională va procesa mai eficient rapoartele statistice, iar calitatea datelor statistice colectate va crește considerabil.

Prezentă la eveniment, Monica Babuc, Ministru al Culturii, a apreciat înalt inițiativa de a digitaliza procesul de colectare și raportare a datelor statistice și de a lansa, în parteneriat cu programul Novateca, centrul de statistică care va facilita acest proces.

În baza parteneriatului cu programului Novateca, CSCD a fost dotat cu 15 calculatoare moderne, 2 laptopuri, proiector, camere web, un sistem multifuncțional de tipar și soft necesar autorizat, toate în valoare de 21 000 de dolari SUA.

”Suntem deosebit de bucuroși să facem încă un pas important în cooperarea noastră și în efortul de a revitaliza bibliotecile publice din Moldova” a menționat directorul Programului Novateca Evan Tracz. ”Acest centru va asigura trecerea de la formularele tipărite pe hârtie la un sistem online, dinamic, de colectare a statisticilor de la toate bibliotecile publice din țară” a adăugat Evan Tracz.

Tranzitul la formatul electronic al rapoartelor statistice va fi efectuat în etape, pe parcursul a doi ani. În prima etapa, CSCD va forma 35 de traineri regionali care vor instrui peste 1300 de bibliotecari publici pentru a putea raporta online activitățile bibliotecilor și pentru a putea utiliza datele colectate în promovarea impactului bibliotecilor publice în comunitățile din Moldova. Primul atelier de formare a formatorilor va avea loc săptămâna viitoare, începând cu data de 12 octombrie 2015.

La fel, pe parcursul celor doi ani de implementare, centrul va testa o noua platforma on-line de colectare și raportare a datelor statistice care va fi ulterior disponibilă în toate bibliotecile din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, inclusiv publice, școlare, academice. Platforma a fost dezvoltat în parteneriat cu programului Novateca și pilotată cu succes în luna februarie.