Kerry: Avioanele rusești care au pătruns în spațiul aerian turc ar fi putut fi doborâte ca represalii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul de stat american John Kerry a criticat luni încălcarea spațiului aerian al Turciei de către avioane de luptă rusești, estimând că acestea ar fi putut fi doborâte ca represalii, relatează AFP și Reuters.

„Suntem foarte îngrijorați de aceste incidente pentru că este exact genul de lucruri în legătură cu care noi am avertizat: dacă Turcia ar fi ripostat….s-ar fi putut ajunge la doborârea avioanelor„, a declarat Kerry în Chile, unde participă la o conferința internațională „Oceanul nostru”.

Secretarul de stat american a mai afirmat că după aceste incidente și-a intensificat discuțiile diplomatice pentru a se asigura că nu va exista niciun conflict accidental între avioanele rusești și cele ale coaliției în spațiul aerian sirian.

„Aceste conversații sunt chiar mai intense acum și vom vedea foarte rapid dacă această situație poate fi detensionată”, a subliniat Kerry, adăugând că Rusia are o responsabilitate fundamentală pentru a acționa în conformitate cu standardele internaționale.

El a precizat de asemenea că, după incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute, când avioane ruse au încălcat spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria, a devenit clar faptul că motivele Rusiei nu sunt doar acelea de a lupta împotriva militanților Statului Islamic.

John Kerry i-a recomandat totodată Moscovei să-i comunice direct președintelui sirian Bashar al-Assad ce se așteaptă de la el în cadrul unei tranziții politice în Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...