Principele Radu a vorbit în găgăuză la Universitatea de Stat din Comrat

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României și-a continuat vizita oficială în Republica Moldova. Pentru prima dată un membru al Familiei Regale a vizitat Găgăuzia.

Primul punct al zilei a fost vizitarea Comitetului Executiv (Bakkanîk Komitetîi), unde au fost primiţi de o delegaţie oficială condusă de Irina Vlah, Başcanul Găgăuziei. Vlah a arătat că Găgăuzia este o regiune tânără, cu un potenţial bogat, dar care are nevoie de susţinere în implementarea proiectelor sale.

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, luând cuvântul, a arătat că astăzi s-a scris o pagină din istoria comună, de mai bine de un secol, a românilor şi a găgăuzilor. Coroana Română a tratat mereu cu afecţiune şi respect pe găgăuzi, mereu atunci când ea a avut în mână destinul lor. A mai arătat Principele Radu că, aşa cum Familia Regală a militat pentru parcursul european al României şi începe să ajute şi Republica Moldova pe această cale, aşa va duce mai departe mesajul de parteneriat al Găgăuziei către lume.

La final, Principele Radu a mai arătat respectul şi admiraţia Familiei Regale faţă de găgăuzi care, în ciuda numărului lor mic, cu un curaj extraordinar, şi-au păstrat cu dârzenie limba şi rădăcinile identitare, precum şi loialitatea faţă de pământul adoptiv. Astfel, cât au fost în România, găgăuzii au putut să ocupe funcţii deosebit de importante, precum au fost Mareşalul Alexandru Averescu şi ministrul Lascăr Catargiu. Principele Radu a primit în dar o baniţă din satul Gaidar, lucrată manual cu simboluri găgăuze.

Principele Radu s-a adresat audienţei din cadrul Universităţii de Stat din Comrat în limba găgăuză, mulţumind pentru ospitalitate şi arătând legătura istorică dintre Coroana Română, găgăuzi, ca minoritate naţională, şi admiraţia sa faţă de patriotismul şi păstrarea tradiţiilor acestei etnii. În continuarea discursurilor oficiale, tinerii educaţi în Centru au prezentat aptitudinile lor de limbă română, dar şi poezii tradiţionale găgăuze.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.