Nume
Parola
Vizualizări: 1352
Au fost evaluate activitățile realizate în cadrul proiectului-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani
Bălți, 25 Septembrie 2015 — În incinta Agenției de Dezvoltare Nord (ADR Nord) a avut loc o ședință a Comitetului director local (CDL) pentru implementarea proiectului-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”. La eveniment au participat 7 din cei 11 membri ai CDL.

Membrii CDL s-au reunit în cadrul ședinței pentru a evalua activitățile realizate conform planului de implementare a proiectului. Totodată, membrii Comitetului au analizat problemele și riscurile ce pot influența implementarea cu succes a activităților planificate și au identificat soluții pentru problemele apărute în procesul implementării.

Din numele Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), șeful Serviciu managementul proiectelor, Victor Caun, le-a mulțumit responsabililor de realizarea proiectului-pilot pentru implicare. „Vom monitoriza tot procesul de implementare a proiectului, după care vom face o evaluare”, a precizat funcționarul MDRC, care a făcut apel la conlucrare eficientă pentru toți partenerii în cadrul proiectului-pilot.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a vorbit despre necesitatea operării unor modificări în componența nominală a CDL, ca urmare a alegerilor locale generale din iunie 2015. Atât Consiliul Raional Râșcani, cât și Primăria orașului Costești sunt parteneri în cadrul proiectului, semnând în acest sens un memorandum. „Pentru stabilirea relațiilor de colaborare între aceste două autorități locale, trebuie clarificate toate detaliile, astfel încât proiectul să aibă șanse sporite pentru a a obține finanțare”, a spus directorul Ion Bodrug.

Potrivit directorului ADR Nord, un alt aspect important este faptul că activitățile din cadrul proiectului nu se vor limita doar la implementarea licitațiilor lansate. „Sunt planuri mult mai serioase, inclusiv de obținut finanțare pentru realizarea Studiului de fezabilitate pentru Clusterul Prut, care a fost trimis la mai mulți donatori ce finanțează proiecte de dezvoltare de alimentare cu apă și canalizare. În prezent, Regiunea de Dezvoltare Nord dispune de cel mai mic indicator pe republică în ce privește aprovizionarea cu apă și se depune efort ca situația să fie schimbată”, a subliniat directorul ADR Nord.

La rândul său, Valentina Pleșca, consultant național superior în domeniul serviciilor publice locale din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a specificat că CDL urmează să identifice problemele apărute în procesul de implementare și să identifice soluții optime pentru dezvoltarea proiectului.

Membrii CDL și invitații la ședință au mai discutat pe marginea raportului privind progresul activităților proiectului, realizate în trimestrul II (2015) și au examinat și aprobat planul de implementare a proiectului, actualizat recent.

Proiectul-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani"este realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul GIZ. Potrivit MSPL, valoarea totală a proiectului este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiți germane - 1.103.431 de euro, contribuția locală - 13.875 euro).

www.adrnord.md