Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce fac funcționari din Criuleni…

Ce fac funcționari din Criuleni cu automobilele de serviciu?

Vicepreședinții raionului Criuleni și șefii de Direcții sunt acuzați că utilizează mașinile de serviciu în scopuri persoanale. O scrisoare cu mai multe acuzații la adresa funționarilor a ajuns pe masa președintelui raionului Criuleni, Iurie Andriuța, dar și în redacția ZdG.

În scrisoare nu sunt indicate direct numele persoanelor vizate, dar sunt sugerate funcțiile pe care le ocupă în cadrul administrației raionale și neregulile existente.

„Vicepreședinții pe probleme sociale și construcții zilnic fac cursa cu automobilele de serviciu în s. Slobozia-Dușca și s. Dubăsarii Vechi, iar în zilele de odihnă vizitează prietenii la „picnicuri” și rudele în capitală. Vicepreședintele pe agricultură se plimbă cu automobilul de serviciu sau cu cel personal, dar cu benzina consiliului, în raionul Călărași, la fabrica de vin, privatizată, unde a început sezonul de vinificație. Șefii Direcțiilor Educație și Construcții au „prihvatizat” automobilele direcțiilor, le parchează la domiciliu, în zilele de odihnă le folosesc pentru călătorii la piețele din oraș și din Chișinău, la plajă, etc”, se menționează în scrisoarea adresată ZdG.

Mai mult, în scrisoare sunt aduse acuzații de depășire a obligațiunilor de serviciu. Cei vizați sunt numiți „boierași”, care-și permit să plece de la muncă la mijlocul zilei sau să-și ducă cu automobilul copiii la grădiniță și soțiile la piață.

Semnatarul scrisorii face trimiteri și la persoana ministrului Transporturilor: „Automobilele de serviciu trebuie să deservească toți angajații CR și nicidecum „ELITA”. Avem și exemplu – ministrul Transporturilor”.

Solicitat de ZdG, șeful Direcției Educație, Vladimir Soltanici, respinge categoric acuzațiile la adresa sa: „Locuiesc în orașul Criuleni. Nu am rude la țară. Soția mea este din Ucraina. Nu am la cine să merg cu mașina de serviciu. Pot să merg în zilele de odihnă la diferite evenimente culturale în raion, dar nicidecum în scop personal. Există o evidență a deplasărilor. Nu știu cine a scris acest mesaj, dar nu este adevărat”.

Totuși, Soltanici admite că uneori mașina poate fi văzută la magazin sau în altă parte, atunci când se întoarce de undeva și oprește pentru a lua o pâine.

Dionis Urâtu, vicepreședinte de raion și șef al Direcției Agricultură, Politici Economice și Relații Funciare, susține că abia de o lună și jumătate dispune de o mașină de serviciu, iar până acum se deplasa cu cea personală: „Eu am utilizat automobilul propriu pentru îndeplinirea obligațiunilor de serviciu. Acum o lună și jumătate direcției i-a fost atribuit un automobil. Am văzut că în scrisoare se zice că merg la fabrica de vin din Călărași. Am fost ultima oară acolo acum jumătate de an, pentru că nu mai funcționează. Veniți să vedeți că este toată în păianjeni. La Direcția Agricultură este necesar transportul, pentru că mergem la agenții economici din teritoriu care acum se confruntă cu multe probleme financiare”.

Vicepreședintele raionului contestă acuzațiile: „Eu am ceva experiență de muncă și mă pricep la oameni. În cadrul echipei raionale conclucrăm și nu există disensiuni. Nu, nu sunt sfânt, poate mai greșesc uneori, dar nu-mi atribui bunurile statului. Chiar acum trebuie să plec la Onițcani pentru a rezolva problemele cu agenții economici”.

Reacția președintelui raionului Criuleni, Iurie Andriuța, nu a fost una de surprindere. Acesta mărturisește că probleme ce țin de utilizarea irațională a transportului de serviciu au existat întotdeauna. Andriuța spune că a depistat mai înainte persoanele care utilizează automobilele Consiliului raional în scopuri personale. „Am primit scrisoare și acasă, și la serviciu. Nu mă interesează cine-i autorul, dar se înțelege de la sine că e cineva din interiorul instituției. Problema, într-adevăr, există, pentru că există o anomalie în sistem. Nu s-a dus o evidență strictă și oricine putea să utilizeze mijloacele de transport. Acum mașinile nu vor mai fi în subordinea Direcțiilor, ci sub supravegherea directă a președintelui. În acest moment sunt 7 automobile și orice deplasare e înregistrată din timp. Vom perfecționa mecanismul de funcționare a legii. Acum achiziționăm cinci garaje pentru mașini, astfel încât șoferii sau vicepreședinții să nu le ia acasă la sfârșitul zilei de muncă”.

Iurie Andriuța mai spune că limita de carburanți este stabilită la început de an și nimeni nu poate utiliza benzina în scopuri personale. Totodată, el recunoaște că uneori funcționarii mergeau cu mașina de serviciu acasă pentru că a doua zi trebuiau să plece de dimineață la diverse evenimente.
Totuși, după sesizarea parvenită, un funcționar a fost mustrat. Șeful Direcției Construcții s-a ales cu avertizare și i-a fost aplicată o sanțiune financiară, urmând să suporte rețineri din salariu. Andriuța spune că funcționarul a fost avertizat de mai multe ori, însă acesta a ignorat ordinele și a plecat la odihnă cu mașina de serviciu.

Marina Ciobanu, pentru ZdG