icon

A fost lansat un proiect amplu pentru evaluarea administrației publice din Republica Moldova

23-09-2015 14:51
1,371

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a participat la conferința de lansare a proiectului SIGMA pentru evaluarea administrației publice din Republica Moldova. La eveniment au mai participat Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, şi Karen Hill, șeful SIGMA - program de asistenţă pentru consolidarea administrării şi managementului instituţiilor publice.

Şeful Executivului a menţionat că evaluarea administrației publice din Republica Moldova, prin programul SIGMA este, de fapt, o radiografie completă a administrației publice prin prisma principiilor de bună guvernare la nivelul Uniunii Europene. Valeriu Streleţ a opinat că proiectul vine în momentul în care Guvernul creează premisele pentru demararea plenară a reformei multidimensionale a administrației publice, fără de care aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ireversibil. „Reforma administrației publice este una din restanțele majore în implementarea Acordului de Asociere cu UE în perioada 2014-2015. Suntem în ingrata situație când funcția publică nu este nici atractivă și nici motivantă pentru profesioniștii buni și integri”, a declarat Premierul.

În context, Valeriu Streleţ a spus că un prim pas în crearea premiselor pentru abordarea complexă și într-un mod sistemic a reformei administrației publice a fost instituirea Consiliului național pentru reforma administrației publice. „Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcțiile strategice ale reformei administrației publice. Acesta va asigura un proces integrat de planificare strategică, de implementare și monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administrației publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a subliniat Prim-ministrul.

La rândul său, Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a subliniat că reforma administrației publice este un moment important şi fundamental pentru Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană: „Am dori să încurajăm instituţiile publice din Republica Moldova, implicate în acest proces al cooperării cu echipa de experți SIGMA și Guvernul Republicii Moldova, să promoveze reforma administrației publice pentru o guvernare mai echitabilă și transparentă în țară”.

Notă: SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management sau Susținerea Îmbunătățirii Sistemului de Guvernare și Management) este o inițiativă comună a Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (ODCE) și a Uniunii Europene (UE), finanțată în principal de către UE.

În aprilie 2015, Delegația UE în Chișinău a solicitat SIGMA să efectueze o revizuire și evaluare a administrației din Republica Moldova în baza metodologiei „măsurării de referință” a SIGMA elaborată recent pentru țările IPA (Instrumentul de Asistență pentru Preaderare) în cadrul „Principiilor administrației publice”. Principiile și metodologia au fost elaborate de SIGMA în perioada 2013-2014 și cu succes testate în țările IPA în 2015.

 „Principiile administrației publice” reflectă domeniile-cheie ale reformei administrației publice (RAP): cadrul strategic al reformei; elaborarea și coordonarea politicilor; serviciul public și managementul resurselor umane; responsabilitatea administrației; prestarea serviciilor; managementul finanțelor publice (inclusiv auditul extern și procurările publice). Concluziile și recomandările analizei SIGMA vor ajuta Guvernul să planifice și să implementeze reformele, iar Delegația UE, dar și alți parteneri de dezvoltare, să-și planifice asistența în domeniul reformei administrației public.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31