icon

Republica Moldova va beneficia de un credit în valoare de 150 de milioane de euro, oferit de România

22-09-2015 16:09
893

Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing susținut de Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, și omologul său român, Victor Ponta, după ședința comună a Guvernelor ambelor state, care a avut loc astăzi, la  Constanța, România. La ședință, membrii celor două Cabinete de miniștri au discutat condițiile Acordului privind asistența financiară rambursabilă, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. Potrivit documentului, dobânda anuală a împrumutului este de 1,5 la sută.

 

Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum, din punct de vedere financiar și bugetar, până la momentul când va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi, în anii trecuți. Cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem spune: da, suntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, în condiții extrem de avantajoase”, a declarat Premierul român Victor Ponta.

 

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant și dezinteresat pe care-l oferă țării noastre. „Apreciem decizia politică, hotărârea politică de a acorda Republicii Moldova un ajutor financiar rambursabil, o asistenţă financiară rambursabilă pe un termen de 5 ani cu debursarea în anul curent a 60 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, așa cum a menţionat şi domnul Prim-ministru Ponta, cu menţiunea că Republica Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiecte investiţionale, care au fost temporar suspendate, pe motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme”, a spus Premierul Valeriu Streleț.

 

Asupra Acordului discutat astăzi la ședința comună a celor două Guverne, urmează să se expună Legislativele României și al Republicii Moldova.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31