Nume
Parola
Vizualizări: 1519
Regiunea de Dezvoltare Nord continuă să-și consolideze relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești
Bălți, 15 Septembrie 2015 — Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova continuă să-și consolideze relațiile de cooperare în domeniul dezvoltării regionale cu Republica Letonia, la nivel de administrații publice locale și asociații obștești. În acest sens, în contextul vizitei unei delegații din Republica Moldova, care s-a aflat în Letonia în perioada 6-12 septembrie 2015, Consiliul Raional Briceni (Moldova) și regiunea Madona (Letonia) au semnat un acord de colaborare.

Acordul de colaborare a fost semnat vineri, 11 septembrie, de către Anatolie Țurcanu, șef Secție economie a Consiliului Raional Briceni, care l-a reprezentat pe Mihail Gnatiuc, președintele raionului Briceni, pe de o parte, și de către Andrejs Ceļapīters, președintele Regiunii Madona, pe de altă parte. Acest parteneriat va impulsiona cooperarea în domeniul realizării proiectelor comune dintre cele două administrații locale din Moldova și Letonia. În calitate de facilitator, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) va sprijini promovarea și dezvoltarea acestor legături de colaborare, astfel încât și celelalte localități din RDN să urmeze exemplul raionului Briceni.

În cadrul vizitei de studiu în Letonia au participat autorități publice locale, reprezentanți ai asociațiilor obștești, antreprenori din RDN, doi specialiști din cadrul ADR Nord și un reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova. Timp de 5 zile, cei 18 membri ai delegației din Republica Moldova s-au divizat în câteva grupuri și au vizitat mai multe localități din Letonia. De asemenea, membrii delegației noastre au participat la un stagiu de formare, îmbunătățindu-și astfel capacitățile profesionale în mod practic, prin schimb de experiență, fiind ghidați de către experți letoni.

Atât vizita de studiu, cât și evenimentul semnării acordului de colaborare dintre Consiliul raional Briceni și Regiunea Madona au fost mediate de Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Republica Letonia, ADR Nord și Asociația obștească „Forumul rural din Letonia”.

În ultimii 2 ani, au fost încheiate mai multe acorduri de colaborare dintre localități/raioane din nordul Moldovei și localități/regiuni din Letonia. La sfârșitul anului trecut, în contextul vizitei unei delegații din Letonia în RDN, au fost semnate 4 acorduri de colaborare similare: raionul Edineț și districtul Daugavpils, Asociațiile obștești „Pro Cooperare Regională" și „Forumul rural din Letonia”, raionul Florești și districtul Saldus, orașul Briceni și districtul Brocēni. Tot în 2014, administrația orașului Florești și cea a regiunii Gulbene și-au început colaborarea. La fel, colaborează și orașele Edineț și Soroca cu orașul Rēzekne din Letonia. Două acorduri în acest sens au fost semnate la Edineț și Soroca, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor RDN. Primul acord de colaborare moldo-leton dintre două administrații publice locale a fost încheiat la 11 octombrie 2013, în satul Corjeuți, raionul Briceni.

În perioada 6-10 octombrie 2015, în RDN se va desfășura cea de-a III-a ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. La eveniment vor participa și partenerii letoni care au semnat anterior acorduri de colaborare cu administrațiile publice locale și asociațiile obștești din nordul republicii.

www.adrnord.md