21:06:48 25.04.2024
Stiri

Investitorii ucraineni „bat” autoritățile R. Moldova

Economie 13.09.2015 11:07 Vizualizări1950 Autor: Stela Mihailovici
Investitorii ucraineni „bat” autoritățile R. Moldova facebook.com


INTERVENȚIE // Inspectorii ecologici cer ajutorul Procuraturii pentru a putea efectua un control la fabrica de sucuri a ucrainenilor din Parcul Industrial Edineț care „sfidează legislația”

Compania „TB Fruit”, rezidentă a Parcului Industrial din Edineț, a început procesul de producție la fabrica de sucuri, chiar dacă Inspectoratul Ecologic de Stat l-a obligat pe agentul economic să sisteze toate lucrările la întreprindere.

Producătorii agricoli din nordul republicii aduc sute de tone de mere la fabrica ucrainenilor, deși aceasta nu are autorizații pentru funcționare și nu există un act de dare în exploatare a fabricii.

Încercările autorităților de a efectua verificări la fața locului s-au soldat cu eșec, iar ecologiștii s-au văzut nevoiți să apeleze la ajutorul procurorilor pentru a intra pe teritoriul Parcului Industrial.

Autoritățile au pierdut în prima instanță

Fabrica de conserve „TB Fruit” ridicată la Edineț și-a început activitatea, dar proiectul de construcție a întreprinderii nu a trecut nici până astăzi expertiza ecologică de stat.

Pe 6 august, șeful Inspectoratului Ecologic deStat (IES) a emis un ordin prin care a sistat toate activitățile la fabrică, însă investitorul ucrainean nu s-a conformat. După mai multe sesizări ale ecologiștilor care se tem că fabrica ar putea aduce prejudicii grave orașului Edineț, organizația neguvernamentală Asociația EcoContact s-a adresat în instanța de judecată, cerând repetat sistarea activității întreprinderii, iar IES a susținut solicitarea activiștilor.

Chiar dacă au fost prezentate probe ce ar demonstra că „TB Fruit” neglijează total legislația R. Moldova, Judecătoria sectorului Râșcani a capitalei a respins, pe 8 septembrie, solicitarea ecologiștilor, iar astfel agentul economic a fost lăsat să-și continue treaba. Avocatul Asociației EcoContact, Valentin Roșca, afirmă că va ataca decizia judecătorului Vitalie Ciumac la Curtea de Apel Chișinău.

Auditul ecologic, singura salvare

Zilele trecute, orașul Edineț a fost împânzit cu anunțuri: Fabrica „TB Fruit” cumpără mere de la producătorii agricoli. Mai multe camioane au fost văzute intrând încărcate cu fructe pe teritoriul Parcului Industrial. Acest lucru atestă că întreprinderea și-a început activitatea.

Totuși, inspectorii ecologici din Edineț sunt în așteptarea documentelor pentru expertiză și nu au văzut raportul tehnic al fabricii care să arate, în primul rând, unde se revarsă apele reziduale din procesul de producție și cât sunt de toxice.

„Zilele trecute, inspectorii au mers din nou la fabrică, dar nu au putut intra. Agentul economic nu ne prezintă niciun fel de acte. Am sesizat toate organele competente despre un șir de nereguli și am solicitat Procuraturii din raion să se implice, pentru că noi suntem neputincioși. Putem doar să aplicăm amendă după amendă și nimic nu se schimbă”, ne-a spus Igor Pșenicinîi, șeful Secției juridice a IES.

După ce fabrica a început producerea, singura soluție pentru a demonstra dacă aceasta încalcă sau nu normele ecologice ar fi efectuarea unui audit ecologic, însă acesta este un proces anevoios.

Fabrica funcționează fără acte de dare în exploatare

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, afirmă că a fost informat că producătorii agricoli livrează mere la fabrica „TB Fruit”, dar nu cunoaște detalii despre activitatea acesteia.

Pe 15 septembrie, oficialul planifică să întreprindă o vizită la Edineț și spune că va încerca să-și facă timp pentru a trece pe la fabrică. De cealaltă parte, autoritățile locale sunt indignate că întreprinderea nu are autorizații finale pentru activitate.

Vicepreședintele raionului Edineț, Sergiu Gheorghiță, a precizat că arhitectul-șef al raionului nu a primit actele de la ucraineni și nu a autorizat darea în exploatare a fabricii. Nici Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a emis autorizație sanitar-veterinară pentru fabrica de sucuri din Edineț, obligatorie pentru activitate.

Mai mult, inspectorilor ANSA li s-a interzis să efectueze un control la fața locului, la fel ca și inspectorilor ecologici.

„Pericol pentru sănătatea consumatorilor”

Direcția teritorială Edineț a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a expediat un demers Ministerului Economiei, cerând permisiunea să efectueze un control inopinat la „TB Fruit”. Inspectorii vor să evalueze riscul întreprinderii, să verifice liniile de producție și utilajul.

„Noi am fost la fabrică, dar ni s-a interzis accesul pe teritoriu în baza Legii cu privire la activitatea Parcurilor Industriale care oferă anumite facilități agenților economici. Pentru control, trebuie să avem acordul Ministerului Economiei. Așteptăm un răspuns de la ei, dar trebuie să reacționeze mai repede, pentru că fabrica a început procesul de producție și, astfel, există un pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor. Dacă au produse în stocuri, trebuie să vedem dacă acestea corespund calității”, se arată îngrijorat Marin Veremciuc, șeful structurii din Edineț a ANSA, care adaugă că agenția a primit și o petiție de la Asociația Producătorilor de Conserve care se plânge că „TB Fruit” a început activitatea neautorizat.

Pericol ecologic

Activiștii din Edineț insistă în continuare că fabrica de sucuri „TB Fruit” ar putea aduce prejudicii ecologice grave orașului. Cuptoarele întreprinderii sunt încălzite cu lemne în loc de gaz sau biocombustibil din tescovină, așa cum prevede proiectul, iar apele reziduale provenite din procesul de producție nu este clar unde se scurg.

Tone de ape toxice ar putea ajunge în canalizarea centrală a orașului sau, mai rău, în apele subterane din zonă. Pericolul există, dacă se ia în considerare faptul că același agent economic a adus daune ecologice grave în câteva localități din Ucraina, după ce deșeurile unor fabrici care fac parte din holdingul „TB Fruit” au ajuns în râulețe.

Directorul „Apă Canal” Edineț nu a fost de găsit pentru a preciza dacă fabrica a fost conectată la sistemul central de canalizare al orașului.

Inspectorii ANSA vor să verifice utilajul

Dacă reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor reuși să efectueze un control la fabrica din Edineț și să verifice utilajul folosit în procesul de producere a sucurilor, ar putea da răspuns la una dintre întrebările activiștilor.

Oamenii sunt îngrijorați că la Edineț putea ajunge utilaj sechestrat de autoritățile ucrainene. Luna trecută, instanța de judecată din Kiev a pus sechestru pe activele companiei, pentru că aceasta ar fi implicată într-un scandal financiar. În vizorul procurorilor au ajuns fabricile „Iablocinîi Dar” și „Tank Trans” din holdingul „TB Fruit”.

Activiștii se tem că utilajul companiilor din Ucraina ar putea fi adus la Edineț, pentru a-l ascunde de creditori. Anterior, directorul fabricii, Vasili Medvedi, a negat aceste acuzații și a declarat că cineva provoacă intenționat un scandal în jurul întreprinderii.

Un nou protest la Edineț

Pe 10 septembrie, în fața Parcului Industrial din Edineț au protestat din nou peste o sută de persoane: locuitori ai orașului și angajați ai fabricilor de conserve din Cupcini și ai societății pe acțiuni „Natur Bravo”. Ulterior, oamenii au blocat pentru câteva ore traseul național, cerând autorităților să nu permită ilegalitățile investitorilor ucraineni.

„În acest caz putem vorbi de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu. Actele de recepționare a lucrărilor nu pot fi semnate fără expertiza ecologică. Clădirea nu poate fi înregistrată la Cadastru. Centrul Național de Sănătate Publică nu poate elibera autorizație pentru o clădire neînregistrată. Orice proces de producție trebuie să fie certificat. Aceste documente lipsesc”, a enumerat activistul Maxim Brăilă câteva dintre neregulile admise în cazul „TB Fruit”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md