17:17:11 23.04.2024
Stiri

AFACERE // Săpun „made in Moldova”!

Social 13.09.2015 10:20 Vizualizări8124 Autor: Galina Munteanu
AFACERE // Săpun „made in Moldova”!


GĂSELNIȚĂ // A inițiat o afacere cu miere, iar de câteva luni produce și săpun natural pe bază de miere

O tânără din R. Moldova a decis să mai scoată ceva din produsul pe care îl avea deja pe piață – săpun natural pe bază de miere. Liza Mămăligă din satul Todirești, raionul Ungheni, afirmă cu mândrie că i-a reușit!

Forum de bun augur

Liza Mămăligă a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Acum trei ani, a urmat un curs de instruire în Germania, școală care învață tinerii să-și dezvolte o afacere. A venit acasă, și-a cumpărat mai muți stupi de albine și s-a pus pe treabă. Apicultura nu îi era străină, tatăl său fiind un apicultor cu o vechime în domeniu de peste 30 de ani.

Cu partenerul de afacere, Eugen, s-a întâlnit la un Forum al apicultorilor unde au discutat despre cum ar putea dezvolta alte produse pe bază apicolă. Unul dintre acestea este săpunul.

„Am decis împreună cu Eugen să dezvoltăm această inițiativă - săpun natural cu miere, ceară și propolis. Obiectivul nostru a fost să creăm un săpun ecologic accesibil, care conține produse apicole, ca o reală și mai bună alternativă oricărui săpun obișnuit în vânzare. Și am reușit!”, exclamă Liza.

Rețetă grecească

Rețeta a fost adusă de către Eugen din Grecia. Au mai modificat ceva în ea și, astfel, a ieșit un săpun într-o formă perfectă.

„Am creat o alternativă a săpunului organic. Da, s-ar părea să nu aibă încă o formă perfectă, margini rupte sau culori pale, dar în schimb este sută la sută natural. A fost testat de către oameni de la care am avut doar reacții pozitive”, susține Liza.

Chiar dacă prețul unui săpun natural pe piață este de câteva zeci de lei, Liza și colegii ei vând săpunul, care are o sută de grame, la prețul de 15 lei.

Aroma și uleiurile pe care le folosesc la producerea săpunului sunt aduse din România, fiindcă sunt mai calitative, dar și mai ieftine.

„Este dificil, dar nu chiar atât de costisitor, asta pentru că toate produsele sunt pe bază naturală. De la început, am investit câteva mii de lei pentru a procura uleiurile, esența, soda, dar deja pe parcurs procurăm mai puțin și nu se simte cheltuiala atât de mult”, susține tânăra antreprenoare.

Se bucură de succes

Cu toate că nu are niciun an de când e pe piață, marfa Lizei se bucură de succes. Are comenzi nu doar din R. Moldova, dar și de peste hotarele ei – România, Italia.

„Nu putem exporta peste hotare, pentru că nu avem certificare. Este foarte costisitor așa ceva, ne trebuie pentru asta sală de producere, alte cerințe pe care nu avem bani să le îndeplinim. Este o marfă pregătită în condiții casnice. Da, intenționăm să dezvoltăm afacerea, sigur, nu ne oprim aici, dar pentru asta este nevoie de bani și timp. Pe moment, în lipsa unui astfel de certificat, fiecare consumator îl cumpără și îl folosește pe propria răspundere. Trebuie să vă spunem că avem doar cuvinte de laudă. Nu ne plângem că nu avem unde ne vinde marfa”, ne dă asigurări Liza.

Promovare pe rețelele de socializare

Și pentru că nu dispun de bani pentru a-și promova marfa prin publicitate, se rezumă doar la publicitatea pe care și-o fac singuri pe rețelele de socializare, dar și ,,de la cumpărător la cumpărător”.

„Tot așa ne și vindem produsul. Mulți ne scriu pe rețelele de socializare, convenim unde să ne întâlnim și cum putem face livrarea mărfii, chiar dacă comanditarul este din capitală, raion sau sat din R. Moldova. În plus, avem câțiva colegi din diferite raioane care asigură livrarea mărfii. Nu avem probleme la acest capitol”, ne spune zâmbind tânăra.

Nu renunță

Deși i-a fost foarte dificil până acum să reziste pe piață și să se dezvolte, tânăra susține că nu renunță la ideea de a face ceva bun și util pentru oameni.

„Cu mierea suntem pe piață de aproape trei ani. Trebuie să vă spun că primii doi ani au fost foarte grei. Investiția depășea cu mult câștigul. Am avut tăria de caracter să nu renunțăm și să mergem înainte. Acum deja este un pic mai ușor, am devenit mai cunoscuți, oamenii au încredere în noi, ne caută și ne solicită marfa. Deja este bine. Pe lângă miere și săpunul ecologic, coasem și pungi ecologice, pentru că unul dintre principiile noastre este să nu vindem mierea în pungi de plastic, doar naturale. Acum intenționăm să coasem și costum special pentru apicultori. Încercăm să ne dezvoltăm, încet-încet, dar, sper eu, sigur”, conchide Liza Mămăligă.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md