23:08:57 28.03.2024
Stiri

Prima declaraţie a şefei DNA, după arestarea lui Oprescu. De ce nu s-a realizat FLAGRANTUL

Anticorupție 08.09.2015 11:05 Vizualizări2891 Autor: Ziarul National
Prima declaraţie a şefei DNA, după arestarea lui Oprescu. De ce nu s-a realizat FLAGRANTUL


Dosarul primarului general al municipiului București, Sorin Oprescu, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost deschis în urma unor plângeri depuse în martie de două persoane fizice, altele decât persoana care i-a dat bani, a declarat, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şefa DNA a precizat, totodată, că nu s-a făcut flagrant în acest caz „din considerente de tactică a anchetei”, transmite gandul.info.

Kovesi a subliniat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunţului unei singure persoane, ci au fost plângeri depuse de două persoane fizice, în luna martie.

Ea a precizat că persoana care i-a dat, sâmbătă, bani lui Oprescu nu se numără printre cele care au făcut plângerile.

Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunţător, ci pe cea de suspect, şi se află în arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus că imediat după comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost adus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment şi până la emiterea ordonanţei de reţinere, primarul a fost suspus unei percheziţii corporale, în sediul DNA, i s-au adus la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat în prezenţa avocaţilor.

Şefa DNA a precizat că nu s-a făcut flagrant, „din considerente de tactică a anchetei".

Ea a mai arătat că o parte din bani au fost găsiţi asupra lui Sorin Oprescu, o parte la locuinţa acestuia şi o parte la un martor din dosar.

Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanţa a verificat toate activităţile procesuale şi procedurale desfăşurate de procurori, care au respectat toate dispoziţiile legale, a mai spus şefa DNA.

La întrebările jurnaliştilor, Kovesi a precizat că fiul lui Oprescu nu are, pâna în acest moment, calitatea de învinuit sau altă calitate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25 000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunţători.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa. Acesta a fost arestat la domiciliu, luni, de Tribunalul Bucureşti.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5 000 de euro din banii primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi, respectiv, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md