Într-un interviu cu Europa Liberă, Füle a atras atenţia că este greşit din partea oricărui politician să creadă că „nu va mai fi bănuit de corupţie” numai pentru că se declară pro-european. În acest moment, crede însă Füle, lucrul „cel mai important este ca lumea să se exprime liber, iar autorităţile să examineze cu seriozitate acuzaţiile şi la nevoie, să le ancheteze cu seriozitate”.

Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chişinău, Füle reaminteşte că de mulţi ani Comisia Europeană a atras atenţia că problema „corupţiei este una din cele mai mari ameninţări la adresa democraţiei, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală…” Iar lupta cu corupţie este „o luptă fără de sfârşit”, care nu se termină odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cum o arată şi exemplul Cehiei.

Întrebat dacă se mai poate vorbi despre Moldova, ca despre o poveste de succes, fostul comisar european pentru extindere atrage atenţia că succesul sau eşecul depind numai de ţara respectivă.

„Strategiile Uniunii Europene s-au bazat mereu pe voinţa suverană a ţării respective; nici o strategie nu a fost gândită în spatele uşilor închise la Bruxelles şi impusă după aceea partenerilor, nu aşa funcţionăm”, a declarat Stefan Füle, cel sub al cărui mandat, Republica Moldova a negociat şi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.