Linkuri accesibilitate

Chișinăul a expulzat delegațiile regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud


…Tiraspolul s-a arătat și el „revoltat” de acțiunile autoritățile moldovene.

Delegațiile regiunilor separatiste din Georgia, - Abhazia și Osetia de Sud, - care au participat recent la manifestațiile organizate la Tiraspol cu ocazia a 25 de ani de la autoproclamarea independenței regiunii transnistrene, au fost expulzate din Republica Moldova și au primit interdicție de intrare în țară pentru 10 ani.

Așa-zisul minister de externe al Abhaziei a anunțat că perchezițiile și interogatoriile au avut loc pe data de 3 septembrie pe aeroportul Chișinău. Delegațiile erau conduse de Vitalii Gabnia, așa-zisul vicepreședinte al Abhaziei, și de pretinsul ministru de externe al Osetiei de Sud, Kazbulat Țhovrebov.

„Externele” din Abhazia au trimis un protest Moldovei în legătură cu tratamentul la care au fost supuși membrii delegațiilor oficiale, notează Interfax. În declarația făcută publică luni, la Suhumi, se spune că angajații Serviciului de Securitate au exercitat presiuni psihologice asupra membrilor reținuți ai delegației.

Reprezentanța din Tiraspol a regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud
Reprezentanța din Tiraspol a regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud

„Protestăm categoric și considerăm inadmisibil și discriminatoriu gestul autorităților moldovene. Facem apel către comunitatea internațională, precum și către mediatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să dea o apreciere obiectivă incidentului și să împiedice pe viitor astfel de acțiuni provocatoare din partea moldovenească”, se spune în declarația administrației de la Suhumi.

Aceasta mai subliniază că „în ajunul evenimentelor festive de la Tiraspol, responsabila de relațiile externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a avut o întâlnire cu vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov, unde acesta a confirmat acordul părții moldovene pentru a permite intrarea liberă pe teritoriul Republicii Moldova a tuturor delegațiilor care veneau la Tiraspol, precum și plecarea acestora”.

Potrivit declarației, autoritățile moldovene au explicat reținerea celor două delegații prin faptul că participând la manifestațiile consacrate celor 25 de ani de independență a Transnistriei, acestea au subminat suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei.

„Autoritățile moldovene, care sunt în relații strânse cu Georgia, manifestă o politică identică cu cea georgiană, orientată către izolarea și discriminarea statelor vecine și a cetățenilor acestora. Acțiunile provocatoare ale părții moldovene contravin flagrant dreptului universal la libera circulație”, se spune în declarație.

Și Tiraspolul a reacționat, printr-o declarație, arătându-se „revoltat” de acțiunile Chișinăului. Departamentul de externe de la Tiraspol califică pașii părții moldovene drept „o ieșire grobiană, deschis provocatoare și negândită, care demonstrează iresponsabilitate, absurditate și caracterul complexat al poziției Republicii Moldova la negocieri”. „Astfel de dificultăți artificiale, se mai spune în declarația Tiraspolului, sunt un indicator al imaturității și lipsei de onestitate în abordările părții moldovene, lucru care doar consolidează poporul Transnistriei”.

Chișinăul oficial nu a oferit deocamdată explicații publice pe marginea acestui caz.

Previous Next

XS
SM
MD
LG