Linkuri accesibilitate

Opoziția din parlament și din afară față cu protestele


Cele mai active partide de opoziţie, atât de dreapta, cât şi de stânga spun că susțin revendicările protestatarilor din PMAN.

Cele mai active partide de opoziţie din Parlament, şi extraparlamentare, atât de dreapta, cât şi de stânga spun că susțin revendicările protestatarilor din PMAN, chiar dacă au preferat să nu ia parte la protestul antiguvernamental.

Liderul partidului de opoziţie cu cele mai multe mandate în parlamentul, PSRM, Igor Dodon, a notat într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook că socialiştii împărățesc nemulțumirile exprimate de participanţii la protestele de duminică. „Sperăm ca aceste revendicări să fie obținute cât mai curând. Acum, sub presiunea socială, guvernarea va trebui să plece.” Totodată, Igor Dodon a precizat că socialiștii au propria lor agendă politică: „vom avea acțiunile noastre concrete și avem o altă viziune asupra viitorului Republicii Moldova decât organizatorii Platformei DA. Noi suntem împotriva aderării la NATO, suntem împotriva integrării în UE, suntem împotriva Unirii cu România.”

Unul din fruntășii opoziției comuniste, Artur Reşetnicov, spune, cu referire la protestul din PMAN organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr”, că revendicările avansate de protestatari sunt fireşti şi justificate şi sunt similare cu cele ale comuniştilor.

„Or noi, comuniștii, încă de vreo patru ani în urmă am atenţionat că RM devine un stat capturat şi puterea aparţine oligarhilor, cetățenii vor deveni tot mai săraci şi în țară va predomina corupţia. De aceea, aceste cerințe sunt normale, fireşti. Totodată, noi, comuniştii nu vrem ca anumite partide sau forţe politice să folosească de situaţia complicată din RM şi să schimbăm unii oligarhi cu alți oligarhi. Noi vrem ca puterea cu adevărat să aparţină poporului. Cea mai mare temere a noastră este ca oamenii să nu rămână aşa cum au rămas după 7 aprilie 2009 tot mai săraci şi mai săraci.”

Dar iată ce crede Artur Reşetnicov despre al doilea protest de duminică, cel din fața Procuraturii Generale organizat de fostul său coleg de partid, Grigore Petrenco, în prezent liderul Partidului Casa Noastră Moldova:

„Cetăţenii au dreptul să-şi expună liber, inclusiv nemulțumirile, dar totul trebuie să fie într-o formă civilizată, paşnică şi legală. Orice încercare de provocare, de radicalizare nu numai a mesajelor, dar şi a acţiunilor va duce la destabilizarea situaţiei şi la urmări nedorite pentru majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova.”

Protestul din faţa Procuraturii nu a decurs paşnic. Acolo au avut loc ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, în urma cărora au fost reținute opt persoane, inclusiv fruntasii formațiunii Grigore Petrenco, Mihail Amamberg şi Pavel Grigorciuc.

Liderul partidului extra-parlamentar Partidul Nostru, Renato Usatîi, a postat, sâmbătă, un apel video în care şi-a îndemnat susținătorii să iasă duminică în PMAN şi să protesteze împotriva actualei guvernări. Iată ce ne-a spus astăzi vicepreşedintele formaţiunii Ilian Caşu, care a fost şi el prezent, ieri, în Piaţă:

„Ieri, în Piaţă au fost membri şi simpatizanții Partidului, fără simbolistică de partid, ca cetăţeni au protestat absolut paşnic, au făcut uz la dreptul lor firesc la proteste. ”

Ilian Caşu a asistat timp de câteva minute și la protestul din fața Procuraturii. El spune că nu a văzut printre protestatari susținători ai Partidului Nostru.

„Deşi organizatorii celor două proteste au viziuni diametral opuse, s-au văzut revendicări similare precum tragerea la răspundere a celor care au furat miliardul de dolari şi care se fac responsabili de devalizarea celor trei bănci. Dacă e să tragem o privire generală atunci nu organizatorii, cât modul defectuos, criminal în care au guvernat în ultimii ani acei de la putere i-a împins pe oameni să iasă în stradă şi am ajuns, în opinia mea, la o criză politică.”

Reprezentanții Partidului Popular European din Moldova, care dețin trei mandate în Parlament şi se poziționează în opoziţie nu au comentat deocamdată protestul din PMAN, deşi în ajun au îndemnat oamenii să participe la el. Un îndemn public de a participa la protest a fost formulat şi de alte partide de dreapta, între care Partidul Liberal Reformator, care a declarat că sprijină revendicările platformei Demnitate şi Adevăr.

Previous Next

XS
SM
MD
LG