La Congresul Asociaţiei Judecătorilor au participat 212 magistraţi. Candidatura lui Ion Druţă a fost propusă de judecătorul Curţii Supreme Nicolae Clima, iar cea a Domnicăi Manole de membrul CSM Anatolie Ţurcan. Deşi judecătorii i-au rugat pe cei doi candidaţi să spună ce îşi propun să facă dacă vor fi aleşi, la tribună a urcat doar Domnica Manole.

„Aşteptările societăţii din partea noastră sunt foarte mari. Pentru noi, consider eu, la etapa respectivă, este primordial restabilirea încrederii societăţii în sistemul judecătoresc”, a menţionat Manole.

Ion Druţă a refuzat să vorbească despre intenţiile sale de viitor. În schimb, unii membri ai Asociaţiei nu s-au eschivat să spună că în ultimii ani, când şef a fost tot Druţă, activitatea structurii a ridicat multe semne de întrebare.

Înainte de începerea congresului, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Drept au împărţit judecătorilor apelul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, prin care erau îndemnaţi să opteze pentru un candidat cu o reputaţie ireproşabilă. Nu toţi magistraţii au luat însă documentul. De partea cealaltă, membrii Platformei se arată sceptici că sistemul va fi reformat, în condiţiile în care Druţă a fost reales în funcţie.

„Congresul Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova de astăzi a demonstrat o dată în plus că acest sistem putred, o mlaştină de altfel, rămâne în mrejele mafiei. Atâta timp cât se va vota cu vot deschis, cu mâna ridicată, nimeni nu va îndrăzni să îl aleagă pe altcineva decât pe cel pe care îl doreşte mafia. Acest Ion Druţă nu este decât un copil de mingi al mafiei moldoveneşti, doar într-un singur caz a împovărat Republica Moldova de 4 milioane. Cei care ar trebui să sancţioneze crimele, au săvârşit astăzi o crimă”, a declarat avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr.

„Regret că corpul judecătoresc a scăpat o foarte, foarte bună posibilitate să schimbe conducerea Asociaţiei şi să aleagă acolo oameni care într-adevăr sunt capabili să organizeze procesul de reformare. Sectorul judecătoresc a devenit oligarhizat foarte şi foarte puternic. Faptul că domnul Druţă a fost reales în această funcţie ar putea fi considerat o manifestare a acestei oligarhizări”, a spus un alt membru al Platformei, Stanislav Pavlovschi.

Ion Druţă a refuzat să comenteze acuzaţiile. În prezent, el este cercetat disciplinar pentru faptul că a participat de două ori, contrar legii, la examinarea aceluiaşi dosar în două instanţe diferite. Este vorba despre cazul Aroma Floris, în care statul riscă să piardă milioane de lei, după ce CSJ, cu votul decisiv al lui Druţă, promovat între timp de la Judecătoria sectorului Botanica la Curtea Supremă, a pus pe umerii cetăţenilor o presupusă datorie a unei firme letone către un avocat moldovean.

Judecătorul deţine o casă evaluată de experţi la patru milioane de lei, în condiţiile în care pentru anii 2011 şi 2012 a declarat venituri mai mici de 200 de mii de lei. În 2013, reprezentanţii Primăriei au declarat că o parte din terenul pentru casă a fost obţinută abuziv, acuzaţii pe care Druţă nu le-a comentat.