În demersul său, şeful INJ a solicitat detaşarea magistratului Ion Druţă de la Curtea Supremă de Justiţie până pe 23 septembrie. Unii membri ai CSM s-au declarat împotriva activităţii lui Druţă în cadrul Comisiei pentru examenele de admitere la INJ, instituţie care pregăteşte viitorii judecători şi procurori. De partea cealaltă, şeful CSM a declarat că instituţia nu se poate amesteca în chestiunile INJ, întrucât aceasta nu i se subordonează.

„El a fost înaintat de către Consiliul Institutului Naţional de Justiţie, nu de noi. În situaţia dată este demers, se solicită numai să-l detaşăm. Noi n-avem drept să anulăm hotărârea lor. Asta e dreptul Institutului că l-a detaşat pe Druţă şi nu pe altcineva”, susţine Victor Micu, preşedintele CSM.

Într-un final, după câteva minute de deliberare, membrii CSM au decis să accepte demersul INJ, hotărâre la care Tatiana Răducanu a avut opinie separată.

Amintim că Ion Druţă a fost numit preşedinte al Comisiei pentru examenele de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei acum două săptămâni. Decizia a fost luată de către Consiliul INJ. Din comisie mai fac parte membrul CSM, Dorel Musteaţă, şeful Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii, Alexandru Nichita, procurorul Marcel Dimitraş şi doctorul în drept Tatiana Vizdoga.

Precizăm că Ion Druţă este judecătorul CSJ care a figurat în cunoscutul dosar Aroma Floris, proces în urma căruia statul ar fi putut pierde peste patru milioane de lei, dacă decizia magistratului nu ar fi fost anulată în urma unei hotărâri CEDO. Recent, Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunităţii sale, Ion Druţă fiind suspectat de emiterea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, însă CSM a refuzat să aprobe cercetarea penală a acestuia.