Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.09.2015

Programul Compact care a investit 262 mln $ în sectorul agricol și infrastructura rutieră a luat sfîrșit

Programul Compact care a investit 262 mln $ în sectorul agricol și infrastructura rutieră a luat sfîrșit

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) și Corporația Provocările Mileniului (CPM) au anunțat astăzi finalizarea Programului Compact al Guvernului SUA, realizat  în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie 2015 cu un buget de 262 mln dolari SUA, acordați cu titlu de grant țării noastre. Scopul major al Programului Compact a fost de a contribui la creșterea economică în Republica Moldova prin realizarea investițiilor în renovarea drumului Sărăteni-Soroca și susținerea tranziției la agricultura performantă.

Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al CPM, a declarat că Programul Compact al Guvernului SUA a constituit o investiție în viitorul Republicii Moldova care nu este posibil fără o infrastructură rutieră modernă și agricultură performantă. Compact Moldova este considerat printre programele de succes finanțate de CPM, iar realizarea reușită a Programului se datorează atît echipei FPM Moldova, cît și parteneriatului cu autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă și mass-media.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a menționat în cadrul conferinței de presă că pînă la 1 septembrie 2015 au fost realizate toate activitățile planificate prevăzute de program, care a avut un termen fix de 5 ani. Printre rezultate majore ale Programului Compact se numără renovarea drumului Sărăteni-Soroca de 96 de km, dotat cu o infrastructură modernă care a contribuit la reducerea timpului de deplasare a călătorilor, a sporit gradul de confort și securitate a călătorilor și a pietonilor. Totodată, au fost reconstruiți circa 20 de km de drumuri locale din cele 14 localități situate de-a lungul traseului, au fost construite două poduri  și renovate alte 13, au fost iluminați circa 20 de km de drum, construiți 22 de km de trotuare etc.

Pentru dezvoltarea unei agriculturi performante în Moldova, Programul Compact a investit 80 de milioane USD în reconstrucția a 10 sisteme de irigare, fiind primele sisteme renovate în ultimii 30 ani. Aceste 10 sisteme noi vor permite irigarea a circa 12 mii de hectare, iar datorită investițiilor private, suprafața irigată ar putea fi extinsă pînă la 15 mii de hectare. De asemenea, au fost create 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, ce întrunesc peste 6000 de fermieri, care au preluat în gestiune sistemele reconstruite.

Pentru a susține fermierii în adoptarea tehnologiilor noi de cultivare, prelucrare, păstrare a produselor agricole și accesarea noilor piețe de desfacere, Programul Compact a acordat credite în valoare de circa 12, 3 milioane USD investiți în infrastructura post-recoltare, și a vândut în rate echipament de irigare și alte echipamente conexe activităților agricole în valoare de peste 4,2 milioane USD, oferindu-le totodată și instruiri tematice fermierilor din toată țara.

Cu referire la asistența ulterioară a CPM oferită Moldovei, Valentina Badrajan a menționat că CPM și Guvernul RM au convenit să continue acordarea ajutorului pentru reabilitarea sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare și consolidarea capacităților AUAI de a gestiona eficient sistemele modernizate. În acest scop, FPM Moldova va fi reorganizat într-o entitate care va acorda ulterior suport fermierilor din contul mijloacelor financiare din fondul de refinanțare format ca urmare a rambursării creditelor Compact de către antreprenorii agricoli.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus