Gazoductul Iași-Ungheni: În ce stadiu se află cel mai ambițios proiect România-Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gazoductul Iași-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, care a fost inaugurat în luna august a anului trecut este funcțional, la această oră beneficiind de gaz românesc circa 10.000 de consumatori din 19 localități din raionul Ungheni și parțial din Nisporeni.

Despre aceasta a anunțat ministerului Economiei, Stephane Bride, într-un interviu pentru ziare.com. Potrivit lui, conducta este funcțională, „au mai rămas de finalizat doar unele lucrări minore de infrastructură”.

„Conducta Iați-Ungheni a fost dată în exploatare pe 27 august 2014, iar importul de gaze din România a fost lansat pe 5 martie 2015. La această etapa, de gaz românesc beneficiază circa 10.000 de consumatori din 19 localități din raionul Ungheni și parțial din Nisporeni”, a spus ministrul.

Potrivit lui, în baza contractului dintre Energocom și întreprinderea română OMV Petrolgaz SRL, în anul 2015, Republica Moldova va primi un volum de peste 1,6 milioane m3 de gaze din România, la prețul inițial de 990 RON/1000 m3, conform unui grafic stabilit.

„În luna martie, Republica Moldova a consumat 720.000 m3 de gaz românesc, până la sfârșitul anului urmând a fi livrate alte 369.000 m3.
Din punct de vedere tehnic, volumul de gaz importat prin conductă poate fi majorat”. a mai spus Bride.

De menționat că, Republica Moldova achiziționă gaz românesc la prețul de 990 RON/1.000 m3, iar din Federația Rusă, în trimestrul III 2015 la prețul la 210,21 dolari SUA/1.000 m3.

Gazoductul urmează a fi extins până la Chișinău. Deja a fost elaborat și prezentat preliminar un studiu de fezabilitate pe acest proiect. Acestă urmează să fie aprobat până la finele anului curent. Dupa finalizarea tuturor documentelor tehnice și indentificarea finanțării, proiectul poate fi finalizat în 2 ani.

Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău presupune o investiţie cuprinsă între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport, potrivit estimărilor preliminare prezentate într-un document oficial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...