09:44:47 16.04.2024
Stiri

Casa-Muzeu „Grigore Vieru” a fost INAUGURATĂ la Pererâta. Cum s-a desfășurat evenimentul

Social 01.09.2015 12:42 Vizualizări2354 Autor: Victoria Bortă


Casa-Muzeu „Grigore Vieru” a fost INAUGURATĂ la Pererâta. Cum s-a desfășurat evenimentul mc.gov.md

Casa-Muzeu „Grigore Vieru” în localitatea de baștină a marelui poet Grigore Vieru, satul Pererâta, raionul Briceni, a fost inaugurată ieri cu prilejul sărbătorii naționale „Limba Noastră cea Română”.

Festivitatea a întrunit mai multe oficialități printre care președintele Parlamentului Andrian Candu, viceprim-ministrul Gheorghe Brega, ministrul Culturii Monica Babuc, ministrul Tineretului și Sportului Loretta Handrabura, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți Raisa Vieru, soția poetului, și alți membri ai familiei lui Grigore Vieru, oaspeți de onoare, prieteni ai poetului, scriitori, actori, jurnaliști, consăteni.

„În icoana pe care a creat-o Grigore Vieru, în poeziile sale a încăput totul: râul, ramul, iarba, viața, copilul, mama, dorul, durerea și tragedia acestui neam. Și nimeni mai mult decât poetul nu a meritat să venim să ne închinăm la această casă părintească”, a menționat ministrul Culturii, Monica Babuc.

În cadrul spectacolului regizat de Sandu Cozub, artiștii Mihai Ciobanu, Anastasia Lazariuc, Andrei Porubin, Geta Burlacu, Iurie Gologan, Daniela Burlaca și Ionel Manciu au evoluat cu recitaluri de poezie și melodii pe versurile lui Grigore Vieru.

La finele evenimentului, înalte fețe bisericești au oficiat un serviciu divin de sfințire a Casei-Muzeu și de pomenire a poetului.

Conform proiectului de restaurare a casei părintești a poetului și creare a complexului muzeal, care aparține Ministerului Culturii și a demarat la 24 octombrie 2014, au fost efectuate lucrări de reparare a acoperișului, restaurare a pereților, restabilire a bucătăriei de vară, a lemnăriei, exteriorului și interiorului original al casei, construirii unui foișor de lemn unde vor fi organizate cenacluri literare și instalare a bustului.

De asemenea, au fost efectuate lucrările de amenajare a curții și întreținere a muzeului. Interiorul casei a fost etalat cu mobilier și obiecte de uz casnic din anii ’30-40, perioada copilăriei și adolescenței lui Grigore Vieru, pregătite de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md