(STUDIU) Îngheţata care nu se topeşte, creată de cercetătorii scoţieni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un sortiment de îngheţată care nu se topeşte a fost creat recent de cercetătorii scoţieni, cu ajutorul unei proteine dintr-un aliment japonez tradiţional, care face ca preparatele culinare să îşi păstreze forma solidă pentru o perioadă mai îndelungată, informează dailymail.co.uk.

Zilele tricourilor pătate cu ciocolată şi ale cornetelor de îngheţată pe care se preling picături lipicioase ar putea să devină în curând o simplă amintire, spun autorii acestui studiu. Cercetătorii scoţieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de îngheţată cu o textură mai fermă, ce permite acestui tip de desert să rămână în stare solidă pentru o perioadă mai mare de timp, graţie unei proteine care ajută ingredientele să rămână „lipite” unele de celelalte.

Proteinele, care „leagă” împreună aerul, grăsimile şi apa din îngheţată, este conţinută într-un aliment japonez tradiţional, servit la micul dejun, denumit „natto”.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh şi de la Universitatea Dundee au descoperit că, prin adăugarea acestei proteine în îngheţată, deliciosul desert rămâne intact pentru o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, proteina respectivă împiedică îngheţata să cristalizeze atunci când este pusă la congelator, generând, în schimb, o cremă cu o consistenţă omogenă şi onctuoasă.

Noua descoperire va permite producătorilor de îngheţată să folosească în procesul de fabricaţie mai puţine grăsimi saturate, iar noile sortimente de îngheţată vor conţine astfel mai puţine calorii. Noile sortimente de îngheţată ar putea fi lansate pe piaţă într-un interval de până la cinci ani.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alături de orez fiert. Natto are un conţinut ridicat de proteine şi are o textură lipicioasă şi fibroasă şi un miros asemănător brânzeturilor.

Proteina din boabele de soia ajută moleculele de lipide să se lipească de bulele de aer.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...