Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, a fost ales în această funcţie la 23 iulie 2015, fiind reprezentat al Partidului Democrat, dar şi preşedintele organizaţiei teritoriale a acestei formaţiuni. În declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, Andrei Ciobanu indică faptul că deţine trei apartamente şi o casă. Unul dintre apartamente a fost cumpărat în 2013, când ocupa funcţia de vice-preşedinte al raionului Cantemir.

Declară 3 apartamente, dar susţine că are numai 2

Primul apartament a fost achiziţionat, potrivit declaraţiei sale, în 1999, având o suprafaţă de 44 mp şi o valoare de 97 750 lei. Cel de-al doilea, cu o suprafaţa de 30 m. p. a fost cumpărat în anul 2000, cu preţul de 12 mii lei, iar al treilea a intrat în proprietatea lui Andrei Ciobanu în 2013, având suprafaţa de 61 m. p. şi valoarea cadastrală de 367 589 lei. Preşedintele raionului Cantemir mai are o casă cu suprafaţa 112 m. p., cumpărată în 2005 cu 9000 lei şi un garaj cumpărat în 2008 cu 12 500 lei, cu suprafaţa de 48 m. p. Mai deţine un teren agricol cu suprafaţa de 1,8 ha.

Nu a declarat veniturile soţiei

În ceea ce priveşte cele 3 apartamente declarate, Andrei Ciobanu afirmă că, de fapt, sunt numai două şi au fost cumpărate din veniturile soţiei sale, care este femeie de afaceri, fără să specifice despre ce afaceri este vorba. Cu toate acestea, în declaraţia sa nu este indicat nici un venit al soţiei de la locul de muncă de bază. Andrei Ciobanu arată însă un venit din vânzarea unui imobil, în valoare de 285 mii lei, realizat de către soţia sa. Solicitat de Moldova Curată, Ciobanu a explicat că banii provin din vânzarea unui apartament al soţiei, din care ulterior, a fost achiziţionat altul în care locuieşte în prezent familia fiului său. Apartamentul se află în Chişinău. Un al doilea apartament, cu o cameră, se află, de asemenea, în capitală şi aparţine soţiei sale, afirmă Andrei Ciobanu. 
 
Înainte de a fi ales în funcţia de vice-preşedinte al raionului Cantemir, Andrei Ciobanu a deţinut timp de 20 de ani funcţia de director al întreprinderii Constructorul Cantemir. El a declarat că deţine 3-4 la sută din acţiunile acestei întreprinderi, dar că nu are venituri din activitatea ei. Andrei Ciobanu mai deţine un automobil Toyota, achiziţionat în 2010 cu 95 de mii lei.

Fost director de spital cu 3 apartamente în proprietate

Un alt preşedinte de raion care deţine mai multe imobile este Mihai Mîţu, ales din partea PLDM la Soroca, cu voturile unei coaliţii formate din 18 consilieri ai PLDM, PDM, PPEM şi PL.
 
Mihai Mîţu este fost director de spital. El a deţinut funcţia de manager la spitalul raional Soroca din anul 2012 şi până în momentul în care a fost ales preşedinte de raion. Până în 2012 a lucrat medic. Din anul 2000 şi până în 2008 Mihai Mîţu a reuşit să îşi cumpere 3 apartamente în oraşul Soroca. 
Primul are o suprafaţă de 65 de m. p. şi a fost cumpărat în 2000 cu 40 000 lei, cel de-al doilea, cu suprafaţa de 39 m. p., a fost cumpărat în 2005 cu 20 000 lei, cu aceeaşi sumă cu care a fost achiziţionat şi cel de-al treilea apartament, în 2008, având o suprafaţă de 30 m. p. Preşedintele raionului Soroca mai deţine 2 terenuri agricole, pe care a declarat că le prelucrează singur, şi un automobil de tip Nissan. Solicitat de Moldova Curată, Mihai Mîţu a declarat că şi-a procurat aceste proprietăţi din veniturile câştigate cinstit din activitatea de muncă de 27 de ani şi din banii de la rude, fără să specifice dacă este vorba despre împrumuturi sau donaţii.
 
Pentru anul 2013, Mihai Mîţu declară un venit de 108 326 lei, adică un salariu de peste 9000 de lei lunar. La acestea se adaugă salariul soţiei sale de 51 172 lei, care este asistent medical în acelaşi spital.

Soţul director de spital, soţia – asistent medical

Mihai Mîţu a declarat că soţia sa a fost angajată în aceeaşi perioadă când a fost şi el angajat la spitalul raional. El afirmă că pe parcursul mandatului său de director nu s-a aflat în conflict de interese, deşi soţia îi era subordonată. ”Ea lucra în cadrul unei secţii şi avea şeful ei de secţie. În această perioadă nici n-am sancţionat-o, nici n-am promovat-o, cum a lucrat asistentă medicală, aşa şi lucrează. A primit o singură dată premiu, odată cu tot colectivul, când erau resurse pentru premiere”, a mai explicat Mihai Mîţu.

Natalia Enache

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.