icon

Prim-ministrul Valeriu Streleț: „România susţine consecvent Republica Moldova și contribuie la dorinţa noastră de a ne transforma într-un stat european modern”

27-08-2015 14:48
1,224

Prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, și cel al României, Victor Ponta, au discutat astăzi despre consolidarea relaţiilor bilaterale şi implementarea agendei de integrare europeană a țării noastre. Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei, la Chișinău, a Premierului român cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova.

 

Cei doi Premieri au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au participat la o şedinţă bilaterală în format extins. La final, oficialii au susţinut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au trecut în revistă principalele proiecte care se află în desfășurare sau care urmează să fie realizate în Republica Moldova cu sprijinul României. 

 

„Aş vrea să remarc în mod deosebit că este pentru a treia oară consecutiv când Premierul Ponta ne vizitează de Ziua Independenţei Republicii Moldova, ceea ce demonstrează încă o dată că România susţine consecvent țara noastră, contribuind remarcabil la dorinţa noastră de a ne transforma într-un stat european modern”, a declarat Șeful Executivului de la Chișinău în cadrul conferinței de presă.

 

Valeriu Streleț a apreciat înalt susținerea oferită de România în realizarea agendei europene a Republicii Moldova. Prim-ministrul a menționat că România a devenit principalul partener comercial extern al țării noastre, iar relațiile comercial-economice au o dinamică pozitivă. „Mizăm în continuare, prin acțiuni și proiecte comune, să realizăm obiectivul de aliniere şi racordare a țării noastre la standardele şi valorile europene prin modernizarea ţării, eradicarea corupţiei şi consolidării statului de Drept. Îmi exprim convingerea că și pe viitor vom menţine un calendar dens de întrevederi și consultări bilaterale, că ne vom bucura de tot suportul ferm al României și al Dumneavoastră personal în realizarea priorităților agendei bilaterale, precum şi a celei de integrare europeană a Republicii Moldova”, a conchis Premierul moldovean. 

 

La rândul său, Premierul român, Victor Ponta, a felicitat Republica Moldova cu cei 24 de ani de Independență. „România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova. România este singura țară din lume care are un singur interes în Republica Moldova - să fie bine cetățenilor de aici. Treceți prin momente dificile, dar vă puteți baza pe ajutorul nostru”, a menționat Victor Ponta.

 

Prim-ministrul României a lansat Cabinetului de miniștri de la Chișinău invitația de a organiza, cât mai curând, o ședință comună de Guverne, la Tulcea.  De asemenea, oficialul român și-a reiterat disponibilitatea de a oferi asistență Guvernul Republicii Moldova în pregătirile pentru negocierile cu Fondul Monetar Internațional. „Vă urez succes la negocierile cu instituțiile financiare internaționale. Nu este ușor. Vă putem sprijini la orice nevoie urgentă”, a spus Premierul Ponta.

 

Tot astăzi, Premierii Valeriu Streleț și Victor Ponta au semnat un Protocol prin care s-a extins termenul Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Acesta presupune un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

 

 

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30