Nume
Parola
Vizualizări: 1316
Crearea unui sistem modern de planificare în Regiunea Nord, sprijinită de Agenția Cehă pentru Dezvoltare
Bălți, 20 Martie 2015 — O delegație din cadrul Agenției Cehe pentru Dezvoltare a vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), în contextul stabilirii următorilor pași de realizare a proiectului-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) utilizând tehnologia GIS”, finanţat din sursele Guvernului Republicii Cehe.

În cadrul întrevederii cu specialiștii ADR Nord, reprezentanții delegației cehe au discutat despre etapele ulterioare, activitățile și rezultatele proiectului. În acest context, părțile implicate în proiect au discutat despre vizita experților cehi în RDN pentru a se familiariza cu necesitățile și cerințele în domeniul planificării strategice și identificarea posibilităților de utilizarea a GIS în acest domeniu. Totodată, urmează ca cinci persoane specializate în planificare strategică să fie instruite cum să utilizeze sistemul GIS în domeniul planificării strategice. De asemenea, în cadrul proiectului urmează a fi organizate o vizită de studiu în Republica Cehă, pentru familiarizarea cu practicile de succes în domeniu, o campanie de conștientizare și o conferință de finalizare a proiectului.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că proiectul de creare a sistemului modern de planificare este unul de maximă importanță pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, deoarece va impulsiona atragerea investițiilor în regiune.

Partenerii cehi de la Agenția Cehă pentru Dezvoltare au oferit ADR Nord hărțile create în urma implementării studiului de fezabilitate, urmând a remite și conceptul de proiect dezvoltat pentru a putea începe procesul de achiziții publice și, respectiv, implementa proiectului GIS.

Vineri, 20 martie a.c., în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, experții cehi au participat la o ședință de identificare a unei viziuni comune pe marginea proiectului.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, o echipă de experți cehi a demarat prima etapă de elaborare a studiului de fezabilitate pentru proiectul-pilot menționat. Atunci, experții cehi au analizat cadrul legislativ în domeniu și au cercetat calitatea datelor existente. Tot anul trecut, în cadrul proiectului, ADR Nord, Î.S. „Cadastru”, S.A. „RED-Nord”, S.A. „CET-Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom” au semnat un acord de parteneriat.

Obiectivul general al proiectului-pilot este crearea conexiunilor dintre ADR Nord și cele 11 raioane și municipiul Bălți din Regiunea de Dezvoltare Nord. Întrucât realizarea unui astfel de proiect ce ar acoperi toată regiunea este costisitor, proiectul va acoperi inițial doar municipiul Bălți.

Platforma GIS reprezintă un suport modern și eficient în facilitarea deciziilor privind dezvoltarea regională, atragerea investitorilor, valorificarea potențialului turistic al regiunii, precum și pentru elaborarea unor analize socio-economice.

Conceptul de proiect „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” a fost elaborat de ADR Nord și urmează a fi realizat până în anul 2016, cu sprijin financiar din partea Republicii Cehe, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. În 2013, proiectul-pilot menționat a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.

GIS - Sistemul Datelor Geospațiale

www.adrnord.md