Nume
Parola
Vizualizări: 1350
Cultivatorii de cartof din nordul țării, interesați de experiența agricultorilor europeni
Corjeuți, Briceni, 20 Martie 2015 — Cultivatorii de cartof din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) au participat marți, 17 martie a.c., la un seminar-training cu genericul „Cultivarea cartofului, standard european” și la un master class cu genericul „Accesarea fondurilor naționale și internaționale pentru dezvoltarea agriculturii”.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), în colaborare cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia (VARAM), proiectul „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (ESRA) și Primăria satului Corjeuți, raionul Briceni.

Evenimentul a fost organizat pentru a-i familiariza pe producătorii agricoli şi pe actorii regionali din RDN cu noile tehnologii de producere a cartofului, conform standardelor Uniunii Europene. Totodată, participanții au avut ocazia să afle informații actuale despre posibilele surse de finanțare pentru fermieri, organizații neguvernamentale și autorități publice locale.

„Ceea ce am reușit să organizăm este o excelentă oportunitate pentru a promova potențialul economic al RDN. Dorim să susținem actorii regionali în domeniul creării parteneriatelor în plan economic, stabilind contacte comerciale și motivând producătorii agricoli să acceseze fonduri destinate pentru realizarea proiectelor în domeniul agriculturii”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug, mulțumindu-le partenerilor pentru sprijinul acordat la organizarea evenimentului.

„La centrul Moldovei e capitala, la sud sunt vinurile bune, iar la nord este dezvoltarea economică”, a remarcat Philip Santens, lider de proiect ESRA.

Jevgēnija Butņicka, reprezentant VARAM, a menționat că dezvoltarea satelor este o prioritate și în Letonia, salutând eforturile ADR Nord și a partenerilor săi de a organiza astfel de evenimente în localitățile rurale din Republica Moldova.

La rândul său, Iva Stamenova, manager de proiect pentru Agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentelor din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a referit la proiectele actuale și de viitor finanțate de UE. În acest context, au fost enunțate prioritățile ADR Nord și posibilitățile de finanțare din partea Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului, Ianis Duks, reprezentant al întreprinderii de prelucrare a cartofului Aloja Starkelsen din Letonia, și-a împărtășit experiența cu legumicultorii din RDN în domeniul dezvoltării agriculturii și promovării produselor agricole.

Satul Corjeuți, raionul Briceni, cooperează cu municipalitatea letonă Aloja în baza unui acord de colaborare încheiat în octombrie 2013, la Corjeuți, în contextul primei ediții a Zilelor RDN. Evenimentul de semnare a protocolului de colaborare a fost facilitat de ADR Nord și VARAM. De asemenea, ADR Nord a facilitat organizarea a două ediții a Festivalului Cartofului, în 2012 la Corjeuți și în 2013 la Briceni.

www.adrnord.md