04:15:30 19.04.2024
Stiri

Un HAIDUC din R. Moldova vrea să se refugieze în munții României, dezamăgit de ce se întâmplă la Chișinău

Social 22.08.2015 15:03 Vizualizări6135 Autor: Daniela Hadei
Un HAIDUC din R. Moldova vrea să se refugieze în munții României, dezamăgit de ce se întâmplă la Chișinău


Folclor // Sunt un ansamblu de haiduci adevărați, iar atunci când urcă pe scenă, muzica lor răsună până în Carpați

„Frații mei, la luptă!”, așa își îndeamnă Tudor Ungureanu colegii din ansamblul pe care îl conduce, „Ștefan Vodă”, de fiecare dată când pornesc la un nou concert.

Întorși recent din România, acolo unde au avut mai multe concerte, membrii Ansamblului „Ștefan Vodă” de la Căpriana, care promovează dragostea de neam, dor, patrie și Limbă Română, nu vor fi invitați la Chișinău în cadrul festivităților dedicate sărbătorilor naționale. „Nu, nu suntem invitaţi, fiindcă vorbim prea mult despre românism”, ne spune maestrul Tudor Ungureanu.

Din „Tălăncuța” în „Ștefan Vodă”

Tudor Ungureanu s-a născut pe 24 aprilie 1963 în satul Căpriana, raionul Strășeni, și este unul dintre instrumentiştii şi interpreţii ansamblului etnofolcloric „Tălăncuţa”, în frunte cu Andrei Tamazlâcaru. A fondat Ansamblul „Ştefan Vodă”, iar de mai mulți ani cutreieră lumea în lung și-n lat și cântă graiul românesc. Deși a primit titlul de „Artist Emerit al Poporului”, Tudor Ungureanu spune că mai degrabă se numește „Artist Amărât al Poporului”. „În acești 30 de ani, nimeni nu ne-a întrebat dacă avem opinci sau unde ne ținem instrumentele. Sediul grupului „Ștefan Vodă” este într-un microbuz. Ni s-au dat niște încăperi avariate și nu putem sta în ele”, ne spune artistul.

Au adus Bucovina acasă

Tudor Ungureanu crede în Dumnezeu Creatorul și spune că, în curând, se va face Unirea. A cântat la toate manifestațiile unioniste și este cunoscut în tot spațiul românesc, iar în spectacole se prezintă un „dac viu”, „nu mi-e rușine de vița dacilor”, spune maestrul. „Primul cântec care mi s-a dat să-l cânt a fost „Bordeiașul”, dar nu am vrut să-l cânt, ca să nu primesc porecla „Bordeiașul”. Apoi, am început colaborarea cu Maria Stoianov, iar când am început a cânta în duet cu Maria Iliuț, mulți îmi spuneau că am făcut Unirea, pentru că am adus Bucovina acasă”, zice cu mândrie Tudor Ungureanu. În acest an, Ansamblul „Ștefan Vodă” a împlinit 30 de ani de activitate, iar cu acest prilej, Tudor Ungureanu susține că vrea să lanseze mai multe CD-uri din repertoriul ansamblului. „Vrem să găsim un sponsor care să ne ajute să lansăm niște CD-uri cu muzică haiducească, un CD de balade, un CD cu duete, am și un proiect cu trei Marii”, ne povestește artistul.

Peste 60 de instrumente muzicale

Tudor Ungureanu cântă la mai multe instrumente muzicale, la armonică, baian, cobză, fluier, caval, nai și altele, iar pe tot parcursul vieții sale, artistul a reușit să adune o colecție de peste 60 de instrumente muzicale. Un instrument cu coarde din Africa, de un secol şi jumătate, o armonică de două sute de ani, o mandolină italiană de la începutul secolului al XX-lea, sunt doar câteva dintre ele. „Le-am adunat din toate plecările mele, am instrumente mai vechi și mai noi. Am și o orgă. Viori Stradivarius nu am, dacă le aveam, făceam Unirea, mă făceam un sponsor și dădeam jos gardul de la Prut. Vreau să deschid un muzeu unde să fie toate aceste instrumente, dar, iar, bani nu sunt”, zice maestrul.

„Mă retrag în munţi”

Cu dragostea de neam în suflet, dar și cu multă dezamăgire în același timp, Tudor Ungureanu ne dezvăluie că este gata să plece din R. Moldova și că își dorește să se refugieze în munții României. „Vom vedea, dacă țara nu se mai ridică, ne ducem și noi la munte. Treizeci de ani am păscut prin pustie pe aici, dar ne vom duce să paștem oile în spațiul românesc, unde lumea ne cunoaște, ne primește și ne prețuiește. Ne-am adresat și prietenilor noștri de la primărie, iar paradoxul este că de opt ani, de când au venit ai noștri, noi nu am mai cântat în Piața Marii Adunări Naționale. Pe vremea comuniștilor, cântam mai des, mi-e rușine să o spun, dar o spun. Să ne ierte poporul, dar mă voi retrage să adun oaste. Poate vom și reveni, țelul hotărâtor este Centrul Cultural Spiritual al Basarabiei – „Căpriana”, tot la Căpriana vrem să facem un parc al voievozilor, să avem mândria că aici au fost voievozii”, ne spune Tudor Ungureanu, plin de speranță.

Concert jubiliar pe 1 decembrie

Pe 27 august, Ansamblul „Ștefan Vodă” va cânta la Căpriana, iar din septembrie va merge într-o serie de evenimente peste Prut. Pe 1 decembrie, însă, Tudor Ungureanu are în plan să organizeze un concert în centrul Chișinăului. „Vrem să organizăm un concert în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, să încheiem 30 de ani de activitate a Ansamblului „Ștefan Vodă”. Vom vedea, să nu fie ocupat de altcineva până atunci, căci la noi toate partidele au prioritate. Mulți mă întreabă de ce nu sunt membru de partid, dar spun și eu cum spunea Tudor Gheorghe: „Încă nu văd niciun partid care să mă merite”. În 2018 vom face Unirea și ne vom întâlni toți în Europa. Pentru început, vreau să ne unim și să creăm aici un centru cultural, un muzeu de instrumente muzicale, dar strig în pustiu, căci Ministerul Culturii nu are bani”, oftează Tudor Ungureanu.

„Sper să nu ajungem la Adio

Chiar dacă fiul, fiica și soția îi sunt plecați peste hotare, Tudor Ungureanu „a rămas singur să mai lupte”. Deși a solicitat de mai multe ori Ministerului Culturii să le ofere titlul de „Ansamblu național de etnografie și folclor”, nu a primit încă niciun răspuns. „Le-am cerut, căci așa cum este Ansamblul „Ștefan Vodă”, cu instrumente arhaice, cobze, nu este niciun ansamblu de cobzari, suntem primii cobzari care ne acompaniem singuri cu cobza, naiul și vioara”, ne spune maestrul. Un alt vis al artistului este și înființarea unui centru de reabilitare pentru oamenii de cultură, proiect pe care îl vede tot la Căpriana. „În Căpriana, vreau să deschidem un centru de reabilitare a oamenilor din cultură, unde a fost un centru sportiv și cred că vom veni cu o solicitare la Guvern. Dacă nu vor dori să ne accepte, atunci, pe 1 decembrie, în cadrul concertului jubiliar, voi ieși și voi spune „Adio”. Sper să nu ajungem la „Adio”, dar vom vedea”, a conchis artistul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md