14:36:15 24.04.2024
Stiri

Un cioban din Telenești s-a infectat cu Antrax

Social 21.08.2015 14:59 Vizualizări1900 Autor: Stela Mihailovici
Un cioban din Telenești s-a infectat cu Antrax


Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din satul Zgărdeşti, raionul Teleneşti s-a infectat cu Antrax. Diagnosticul a fost confirmat prin investigaţii de laborator, anunță Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP).

Bărbatul s-a adresat după ajutor medical pe 17 august și a fost internat în Spitalul Raional Telenești. Bolnavul acuza slăbiciune, avea febră, ulcere pe degete şi inflamaţie a braţului şi antibraţului mâinii drepte.

În cadrul anchetei epidimiologice s-a stabilit că bărbatul lucra cioban în satul Zgărdeşti și pe 8 august a sacrificat o capră fără a consulta medicul veterinar.

Semnele de boală au apărut pe 14 august, iar peste trei zile bărbatul a venit la spitalul rational. Pe 19 august, pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „T.Ciorbă” din capitală. Acum, starea pacientului este de gravitate medie.

În prezent, specialiştii realizează un șir de măsuri de combatere şi profilaxie a focarului de Antrax.

Amintim că anul trecut au fost înregistrate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Antrax. În localitatea Vadul lui Isac din raionul Cahul câțiva bărbați care lucrau la o fermă privată s-au infectat după ce au sacrificat mai multe vite. Alte trei persoane s-au îmbolnăvit la o fermă din satul Vădeni, raionul Soroca.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb creşte în murdărie şi poate fi ingestat de oi, vaci, cai sau capre. Când este inhalată de oameni, bacteria cauzează insuficienţă respiratorie şi poate duce la decesul pacientului în mai puţin de o săptămână.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md