21:10:42 19.04.2024
Stiri

Povestea Svetlanei Bellova, originară din R. Moldova, care și-a clădit un viitor european în Slovacia, țara Ambasadorului UE la Chișinău: Documentar marca Studioul „Telefilm Chișinău”

Social 18.11.2018 13:39 Vizualizări2638 Autor: Ziarul National
Povestea Svetlanei Bellova, originară din R. Moldova, care și-a clădit un viitor european în Slovacia, țara Ambasadorului UE la Chișinău: Documentar marca Studioul „Telefilm Chișinău”


A plecat într-o vizită în România la sfârșitul anilor '80 ai secolului trecut, iar un tânăr sportiv slovac pe care l-a întâlnit acolo s-a îndrăgostit de ea la prima vedere. A invitat-o la dans în prima seară, apoi a vizitat-o în fiecare zi din săptămâna în care a stat acolo, la final au făcut schimb de adrese și au continuat să-și scrie... Până într-o zi când tânărul a cerut-o de nevastă.

Svetlana, tânără absolventă a Facultății de Filologie de la Chișinău, nu a stat mult pe gânduri și a dat ascultare inimii, s-a mutat în Slovacia, țara în care și-a clădit o familie, și-a crescut copiii și a îndrăgit-o enorm.

Dragostea cu care vorbește despre țara ei adoptivă, patria copiilor ei, este surprinsă prin excelență în documentarul „Slovacia mea cu Svetlana Bellova”, realizat de Studioul „Telefilm Chişinău” al Companiei „Teleradio Moldova”, condus de Mircea Surdu. Filmul a fost lansat ieri-seară la Chișinău, chiar în ziua în care s-au împlinit 29 de ani de la „Revoluția de catifea” ce a dus la prăbușirea sistemului comunist totalitar și, ulterior, la divizarea Cehoslovaciei în două state - Cehia și Slovacia.

CITIȚI și VIDEO // PRIMUL film lansat de studioul redeschis „Telefilm-Chișinău”. Mircea Surdu: „Asistăm la un act istoric”

Istoria Slovaciei din ultimii 29 de ani este și istoria Svetlanei, care tot de atâția ani este stabilită în această țară.


Mircea Surdu și Svetlana Bellova, prezentă la lansarea documentarului de la Chișinău

În documentar, Svetlana prezintă publicului țara care a depășit reminiscențele comuniste și, în anul 2004, a aderat la Uniunea Europeană. Filmul este și o invitație de a vizita Slovacia, stat cu locuri încărcate de istorie, stat în care se pune un accent deosebit pe păstrarea tradițiilor populare - toți copiii care vin în școala primară sunt direcționați la școala secundară de dans popular pe care o frecventează până în clasa a noua, stat în care sportul printre copii este răspândit la scară largă, stat în care lucrurile s-au schimbat spre bine după aderarea la UE.

„Îi mulțumesc mult Svetlanei că a prezentat Slovacia prin ochii ei. Pentru mine a fost un moment emoționant. Eu am venit pentru prima dată în R. Moldova în 1995 și am remarcat încă de atunci că slovacii și moldovenii se aseamănă foarte mult. Slovacia a trecut printr-un proces de tranziție, de la sistemul totalitar până la țară liberă, prosperă, membră a Uniunii Europene, țară în care oamenii se bucură de viață. Și noi am trecut prin ceea ce trece R. Moldova, vrem să vă arătăm ce am făcut pentru a ne prelua exemplul și știm că pentru republica Dvs. vine un viitor bun. Cel mai important lucru pe care l-am obținut este că tinerii noștri își văd viitorul în țara lor și acest lucru poate fi schimbat și în R. Moldova”, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, originar din Slovacia, la lansarea documentarului „Slovacia mea cu Svetlana Bellova”. La eveniment au participat și reprezentanți ai Consiliului Europei, dar și ai Ambasadei Slovaciei la Chișinău.



Unul dintre autorii documentarului, Leonid Melnic, s-a arătat sigur că Slovacia este mult mai frumoasă și mai interesantă decât s-a reușit a o prezenta în film.

Pelicula „Slovacia mea cu Svetlana Bellova” va fi difuzată la postul de televiziune „Moldova 1”.

CITIȚI și „Moldovean ca mine nu-i...”: Filmul despre tânărul din Congo, stabilit la Pepeni, unde lucrează profesor și și-a întemeiat o familie, lansat de Studioul „TeleFilm Chișinău”

Menționăm că, grație susținerii financiare a UE și Consiliului Europei, la începutul anului curent a fost redeschis Studioul „Telefilm Chișinău”, după o pauză de câteva zeci de ani. Partenerii europeni au procurat echipamente moderne pentru realizarea filmelor documentare și a finanțat primele șase pelicule marca „Telefilm Chișinău”.

CITIȚI și „Legământ” și „Teatrul Mare din Soroca”, încă două filme documentare lansate de studioul „TeleFilm Chișinău”: Eroi plini de culoare și regizori talentați


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md