Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum comentează Lyudmila Kozlowska raportul…

Cum comentează Lyudmila Kozlowska raportul Parlamentului de la Chișinău

Foto: jurnal.md

Lyudmyla Kozlowska a reacționat la raportul Parlamentului R.Moldova emis în privința fundației „Open Dialog” pe  care o conduce. Ea consideră că raportul comisiei parlamentare privind imixtiunea fundației Open Dialog e un răspuns al guvernării de la Chișinău la Rezoluția critică a Parlamentului European, privind implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Declarațiile au fost oferite într-un interviu pentru TV8.md.

„Este o răfuială politică. Este răspunsul regimului lui Plahotniuc la Rezoluția critică din partea Parlamentului European și este o consecință a activității organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv și a organizației noastre. Fiindcă una dintre recomandările noastre principale a fost introducerea sancțiunilor personale și condiționarea acordării asistenței macrofinanciare și amânarea finanțării din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale în cazul în care în Republica Moldova se încalcă drepturile omului și dacă nu se implementează reformele despre care s-a discutat cu Uniunea Europeană și partenerii externi”, a declarat Lyudmyla Kozlovska, într-un interviu pentru TV8.

Președinta Fundației Open Dialog spune că activitatea Comisiei parlamentare a fost una netransparentă: „Chiar dacă am declarat că sunt deschisă să colaborez cu această comisie, acest lucru a fost ignorat absolut, nimeni nu m-a abordat. Acolo sunt formulate lucruri absolut absurde ca și cum noi am fi acționat în interesul anumitor infractori sau în interesele serviciilor secrete ruse. Vreau să amintesc că organizația noastră a fost unul dintre inițiatorii listei Savchenko și a listei cu sancțiuni personale în privința mai multor demnitari ruși, inclusiv și Vladimir Putin (…). Această listă a fost expediată către Federica Mogherini, ceea ce a dus în consecință la eliberarea deținuților politici din Rusia”, a spus Kozlowska.

Potrivit raportului prezentat de Parlament vineri, 16 noiembrie, fundația „Open Dialog”, a cărei fondatoare este Ludmila Kozlowska, ar fi fost finanțată din veniturile provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Federația Rusă, față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, inclusiv de către Uniunea Europeană și SUA. Fundația ar mai fi fost finanțată din banii obținuți în urma livrării de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, dar și din plățile din zone offshore, cu un traseu și proveniență dubioasă din scheme de spălare a banilor, inclusiv din frauda bancară din R. Moldova.

Totodată, potrivit raportului realizat de comisia parlamentară, interesul fundației pentru R. Moldova a apărut în 2016, imediat după arestarea și extrădarea din Ucraina în R. Moldova a lui Veaceslav Platon. Astfel, comisia precizează că fundația și Kozlowska au lobat intens și promovat interesele lui Platon și a persoanelor afiliate acestuia. În raport se mai scrie că activitatea fundației a provocat critici din partea partenerilor internaționali la adresa R. Moldova.

„Unii actori ai scenei politice din R. Moldova, s-au lăsat atrași și înregimentrați în activitățile diversioniste desfășurate de L. Kozlowska și fundația „Open Dialog” îndreptate împotriva R. Moldova, orchestrate și finanțate de serviciile speciale străine. Nu poate fi confirmată sau infirmată conștientizarea de către aceștia a rolului, locului și adevăratelor scopuri ale fundației. PAS și PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale”,precizează raportul.

În concluzie, comisia de anchetă susține că este necesară o analiză a cadrului legal în vigoare în legătură cu supravegherea finanțării partidelor politice.

Recomandările Comisiei de anchetă:
– Reevaluarea inițiativelor legislative și a proiectelor de legi care se referă la activitatea și finanțarea partidelor politice;
– Verificarea și întreprinderea măsurilor legale pentru sancționarea de către CEC a persoanelor responsabile de admiterea încălcărilor ce țin de gestiunea financiară a partidelor politice;
– Raportul se emite Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne pentru a analiza concluziile.

Raportul integral a fost publicat, vineri, de portalul deschide.md.