Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Concluziile raportului privind ancheta „Open…

Concluziile raportului privind ancheta „Open Dialog”, elaborat de comisia parlamentară

Foto: jurnal.md

Deputatul democrat Igor Vremea a prezentat în plenul Parlamentului raportul elaborat de comisia parlamentară cu privire la elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a fundației „Open Dialog”. Chiar dacă unele date au fost secrete și nu au fost prezentate cu ușile închise, concluziile raportului au fost făcute totuși publice de la tribuna Parlamentului.

Potrivit raportului, fundația „Open Dialog”, a cărei fondatoare este Ludmila Kozlowska, a fost finanțată din veniturile provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Federația Rusă, față de care au fost aplicate sancțiuni internaționale, inclusiv de către Uniunea Europeană și SUA. Fundația ar mai fi fost finanțată din banii obținuți în urma livrării de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, dar și din plățile din zone offshore, cu un traseu și proveniență dubioasă din scheme de spălare a banilor, inclusiv din frauda bancară din R. Moldova.

„Mecanismul sofisticat prin intermediul căruia se finanțează Fundația „Open Dialog” conține toate elementele unei scheme de spălare de bani, denotă practici de inteligență financiară aflate exclusiv în dotarea serviciilor speciale, care depășesc practicile cunoscute la nivel internațional pentru finanțarea unei simple organizații din societate civilă”, a menționat Igor Vreme.

În raport se mai precizează că scopul activității fundației este, de fapt, de a influența în cadrul diferitor instituții internaționale, de protejare și promovare a intereselor persoanelor cu trecut dubios, de regulă cu averi impunătoare, provenite din fraude și spălare de bani.

„Fundația „Open Dialog” și Ludmila Kozlowska au relații, angajamente și sunt dependente de un șir de agenți ai serviciilor de inteligență ale Federației Ruse, inclusiv Piotr Kozlowski și relațiile acestuia, Veaceslav Platon etc., devenind un instrument de intervenție de tip soft power, folosit de către serviciile speciale ale Federației Ruse în războiul hibrid declanșat împotriva statelor considerate de acestea adversare ale intereselor geopolitice ale Federației Ruse”, se menționează în raport.

Totodată, potrivit raportului realizat de comisia parlamentară, interesul fundației pentru R. Moldova a apărut în 2016, imediat după arestarea și extrădarea din Ucraina în R. Moldova a lui Veaceslav Platon. Astfel, comisia precizează că fundația și Kozlowska au lobat intens și promovat interesele lui Platon și a persoanelor afiliate acestuia. În raport se mai scrie că activitatea fundației a provocat critici din partea partenerilor internaționali la adresa R. Moldova.

„Unii actori ai scenei politice din R. Moldova, s-au lăsat atrași și înregimentrați în activitățile diversioniste desfășurate de L. Kozlowska și fundația „Open Dialog” îndreptate împotriva R. Moldova, orchestrate și finanțate de serviciile speciale străine. Nu poate fi confirmată sau infirmată conștientizarea de către aceștia a rolului, locului și adevăratelor scopuri ale fundației. PAS și PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale”, precizează raportul.

În concluzie, comisia de anchetă susține că este necesară o analiză a cadrului legal în vigoare în legătură cu supravegherea finanțării partidelor politice.

Recomandările Comisiei de anchetă:
– Reevaluarea inițiativelor legislative și a proiectelor de legi care se referă la activitatea și finanțarea partidelor politice;
– Verificarea și întreprinderea măsurilor legale pentru sancționarea de către CEC a persoanelor responsabile de admiterea încălcărilor ce țin de gestiunea financiară a partidelor politice;
– Raportul se emite Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne pentru a analiza concluziile.

Andrei Năstase și Maia sandu resping însă acuzațiile aduse la adresa lor și partidelor pe care le conduc.

„Am participat la un eveniment anul trecut pentru a vorbi în Parlamentului European despre încălcarea drepturilor omului în R. Moldova. Acest lucru nu are nimic cu finanțarea din afara țării a partidelor politice. Acest eveniment a fost organizat de câțiva reprezentanți ai Parlamentului European împreună cu Open Dialog”, a declarat anterior Maia Sandu.

Lidera PAS a mai precizat că partidul nu a primit nici un bănuț de la fundația Open Dialog sau de la oricare altă fundație internațională.

După ce în plenul Parlamentului au fost făcute publice concluziile comisiei de anchetă cu privire la cazul „Open Dialog”, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție publică în care se menționează că PAS nu are nici o conexiune cu Ludmila Kozlowska și fundația „Open Dialog” și nici nu a fost finanțată de această fundație.

Foto: jurnal.md