Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” recomandă Procuraturii să-i cerceteze pe Maia Sandu și Andrei Năstase pentru „trădare de Patrie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de anchetă privind pretinsa implicare a Fundației „Open Dialog” (FOD) și a președintei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale țării recomandă Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne să investigheze minuțios materialele și concluziile Comisiei de anchetă și „întreprinderea măsurilor necesare în conformitate cu legislația Republicii Moldova”, „inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de Patrie, spionaj, cu tragerea la răspundere conform legislației”.

Asta după ce, potrivit raportului Comisiei de anchetă „PAS, PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale din partea FOD și nici nu au declarat în modul corespunzător aceste finanțări”. În speță, este vorba de organizarea la 4 mai 2017 a unei conferințe „Moldova la intersecție de drumuri” cu participarea Maiei Sandu, Andrei Năstase, Ana Ursachi (avocată lui Veaceslav Platon), jurnalistei Natalia Morari și a directorului companiei „Starnet”, Alexandru Machedon.

Totodată, conform raportului „Open Dialog” continuă „lobbarea suspendării de către UE a asistenței macrofinanciare a Moldovei”, și „influențarea negativă a unor eurodeputați în privința Republicii Moldova”, fapt ce a dus implicit la „aprobarea unei rezoluții de către Parlamentul European a unei rezoluții la 14 noiembrie 2018 de luare a unei poziții și mai dure la adresa Republicii Moldova și a instituțiilor acesteia”.

„FOD și Ludmila Kozlovska continuă să facă lobby pentru extinderea sancțiunilor financiare sub forma refuzului de acordare a asistenței macrofinanciare de către UE, revizuirea Acordului de Asociere Moldova-UE, încetarea imediată a urmăririlor penale motivate politic, inclusiv cum se pretinde a fi dosarul Platon, introducerea sancțiunilor personale față de decidenții politici ai Republicii Moldova”, a mai menționat Igor Vremea în timpul prezentării raportului.

Astfel, Comisia de anchetă recomandă:

  • Comisiei Electorale Centrale în comun cu alte autorități ale statului să verifice și să întreprindă măsuri legale necesare pentru sancționarea persoanelor responsabile de admiterea încălcărilor prevederilor legale ce ține de gestiunea financiară a partidelor politice cu virarea sumelor încasate ilegal la bugetul de stat.
    Analiză amplă a proceselor și capacităților instituționale.
  • Prezentul raport se remite PG, SIS, MAI, în vederea analizei și investigării minuțioase a materialelor și concluziilor Comisiei de anchetă și întreprinderea măsurilor necesare în conformitate cu legislația RM.
  • Se recomandă PG să examineze constatările din prezentul raport în contextul calificării și încadrării juridice a acțiunilor de implicare a FOD, a persoanelor afiliate etc. în acțiuni ce atentează la securitatea națională a RM inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de Patrie, spionaj, cu tragerea la răspundere conform legislației.

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...