Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.11.2018

Moldova și România au stabilit parteneriatele strategice social-economice de colaborare pe platforma comisiei interguvernamentale, la cea de-a XI-a reuniune

Moldova și România au stabilit parteneriatele strategice social-economice de colaborare pe platforma comisiei interguvernamentale, la cea de-a XI-a reuniune

„Vreau să mulțumesc statului român pentru suport și prietenie. România este cel mai apropiat partener al Republicii Moldova şi un susținător ferm al parcursului nostru european, cu o relație de colaborare care trece dincolo de cuvinte și declarații”. Afirmația a fost făcută astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la semnarea Protocolului Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, sesiunea a XI-a, care s- a desfășurat în perioada 14-15 noiembrie curent, la Chișinău.

De asemenea, Chiril Gaburici a apreciat și mulțumit pentru colaborarea cu ministrul Ștefan-Radu Oprea și partea română pe platforma comisiei interguvernamentale și rezultatele cooperării din ultima perioadă a țărilor noastre. Referindu-se la schimburile comerciale în creștere în perioada anului 2018, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat: „România se situează pe locul 1 între partenerii cu care Moldova are relații comerciale, atât la exporturi precum și la importuri, deținând o pondere de 19,3% , dintre care la exporturi circa 28,7% din totalul exporturilor moldovenești, iar la importuri, de 14,9%. Totodată, mulțumim pentru asistența externă valoroasă acordată Republicii Moldova prin diverse proiecte de cooperare bilaterală”, a mai adăugat ministrul Chiril Gaburici.

În context, Ștefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a menționat că această comisie Interguvernamentală moldo-română constituie un dialog deschis şi constructiv între țările noastre și servește drept o platformă eficientă pentru punerea în aplicare a acțiunilor social-economice comune.

„Astăzi este doar o continuare a lucrurilor bune pe care le facem împreună. Pe 22 noiembrie curent, Guvernul României și Republicii Moldova se vor întâlni la București. Sper ca acest cadru, pe care noi îl creăm în comisia mixtă, să fie unul care să aibă lucruri concrete, cetățenii din ambele țări să le simtă și cred că discuțiile de astăzi vor fi exact în sensul acesta – de a crea cadrul prin care vom putea dezvolta și mai mult relațiile pe care le avem, de bună frăție”, a menționat Ștefan-Radu Oprea.

În  cadrul sesiunii plenare a celei de a XI-a Comisie au fost discutate subiecte de interes comun pentru ambele părți precum: construcția liniei de cale ferată de ecartament european 1435 MM de la stația Ungheni până la stația Chișinău; implementarea roaming-ului internațional la tarife naționale între Republica Moldova şi România; proiectul privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut în regiunea Ungheni (RM) - Ungheni (RO); programul operațional comun România – Republica Moldova 2014-2020. Oficialii au vorbit și despre construcția podului rutier peste râul Prut în preajma localităților Leova (RM) - Bumbăta (RO), dar și despre proiectul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România.

La finalul sesiunii, părțile au semnat Protocolul celei de-a XI-a Sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-române și obiectivele de colaborare economică ulterioară și au stabilit că reuniunea a XII-a va avea loc în 2019 la București.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în anul 2017 comerțul exterior dintre Republica Moldova şi România, a însumat circa 1 295.15 milioane dolari SUA, (+21,7% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016).  România şi-a reconfirmat poziția de principal partener comercial al țării noastre, situându-se pe locul I atât în derularea exporturilor, cu o pondere de 24.77% (600.62 mil. dolari SUA), din totalul exporturilor moldovenești, precum şi la importuri, cu o pondere de 14.38% (694.53 milioane dolari SUA) din totalul importurilor moldovenești. Volumul exportului s-a majorat în anul 2017 cu 17.07% faţă de anul 2016, iar importurile cu 25.93%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus