/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ce spune moldovenii din afara țării despre proiectul care obligă pensionarii să prezinte la CNAS un certificat de viață

missing
15 noiembrie 2018, ora 19:32

Astfel, potrivit inițiativei legislative, cetățenii Republicii Moldova, care au domiciliul în afara țării, vor putea să-și primească pensia pentru limita de vârstă, dar, o dată la șase luni, beneficiarul va trebui să transmită către Casa Națională de Asigurări Sociale un certificat de viață. Acesta va fi completat și semnat la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova pe teritoriul statului în care locuiește persoana sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS din Republica Moldova. Câțiva dintre moldovenii cu care am contactat în legătură cu acest subiect, spun că inițiativa legislativă este o provocare în adresa diasporei și a celor pensionați.

Ca să mai umilească încă odată această doamnă cum este mama mea, și ca mama mea sunt atâtea oameni veniți peste hotare să ii facă să meargă la consulat, să facă acest certificat, să depună semnătură. Cine să-l ducă la consulat? Cine, dacă nu are un fiu, o fiică care să-și depună contribuția, atunci această mamă de 80 de ani acest puțin pe care l-a dobândit jumătate de secol”, Angela Gherman, moldoveancă.

Și acea picătură de ban, de leu care ți-l dă și de aceea îi pare rău. Cum așa, trebuie să trăiesc jumătate de an ca să schimb acest document. Asta pentru ce?”, spune o altă moldoveancă stabilită peste hotare.

Autoarea proiectului, democrata Valentina Buliga, susține însă că prin oferirea dreptului la pensie și celor stabiliți în afara Republicii Moldova este doar în favoarea acestora.

Nu trebuie să se îngrijoreze pensionarii noștri. Noi vom vedea avizul Guvernului. Noi vom căuta cea mai ușoară cale ca pensia să ajungă la pensionarul nostru și și să nu-l supunem la riscuri suplimentare sau la cheltuieli suplimentare pentru a demonstra că el este sănătos și este în viață”, Valentina Buliga, deputată PDM.

Potrivit inițiativei legislative, în cazul în care beneficiarul nu va transmite certificatul în termenul indicat, CNAS urmează să suspende plata pensiei, începând cu luna următoare după expirarea celor șase luni. Dacă persoana va transmite certificatul după termenul de jumătate de an, plata pensiei va fi reluată din data suspendării. Asupra prevederilor care au fost aplicate până în prezent s-a expus și Curtea Constituțională. Conform deciziei din 8 mai curent, obligativitatea de a avea domiciliul în Republica Moldova pentru încasarea pensiei s-a dovedit a fi neconstituțională. Prin urmare, Legea privind sistemul public de pensii necesită a fi modificată pentru a asigura dreptul la pensie tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliul acestora. Pentru a intra in vigoare, proiectul urmează să fie votat votat de Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram