Linkuri accesibilitate

Mai mulţi miniştri de la Londra au demisionat după aprobarea de către guvern a acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE


Mai mulţi miniştri ai cabinetului de la Londra au demisionat, ca urmare a aprobării de către guvern a acordului cu Uniunea Europeana privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, şi-a anunţat demisia într-o scrisoare adresată şefei guvernului în care afirmă că acest acord „nu onorează rezultatul referendumului” (din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunțat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană).

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, şi-a dat demisia, afirmând că planul Theresei May cu privire la Brexit amenință integritatea Marii Britanii.

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, care la referendumul din iunie 2016 a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a fost primul membru al guvernului britanic care a demisionat după ce premierul May a obţinut, ieri, sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieșirii ţării din UE.

Guvernul britanic şi-a dat acordul, după o ședință-record de cinci ore, pentru proiectul de acord asupra Brexitului încheiat marţi cu Uniunea Europeană. Acordul trebuie aprobat de parlamentul de la Londra, unde importanți politicieni conservatori cer demisia premierului, considerând că acordul cu Bruxellesul nu corespunde dorinței britanicilor.

Președintele Uniunii Europene, Donald Tusk, a anunțat că regretă plecarea Marii Britanii din Uniune, dar că liderii comunitari se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a vota despărțirea de Marea Britanie. Parlamentul de la Londra va trebui sa aprobe acordul până pe 29 martie 2019.

XS
SM
MD
LG