/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

O comisie parlamentară va face un demers la Procuratură după tăierea arborilor din str. N. Dimo

missing
15 noiembrie 2018, ora 13:51

La solicitarea membrilor Comisiei, Veaceslav Grivalaş, director adjunct al Agenției de Mediu, a spus că agentul economic a primit autorizație de la Primărie să construiască un bloc, în baza actelor obținute de la instituțiile responsabile. Directorul a mai spus că Agenția de Mediu este în proces de reorganizare, nu are angajați care să verifice corectitudinea eliberării autorizației de defrișare a arborilor.

Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului, din municipiul Chișinău, Lilian Munteanu, a menționat că defrișările au fost efectuate în baza autorizațiilor organelor de mediu, pe o suprafață de 0,24 ha. Temei pentru eliberarea autorizației a servit certificatul de urbanism privind ridicarea blocului, dispoziția primarului cu privire la defrișarea unor arbori, procesul-verbal de cercetare fitosanitară a arborilor întocmit în baza evaluărilor specialiștilor Agenției Spații Verzi și actul de control al Agenției Mediului. Potrivit lui Lilian Munteanu, au fost tăiați 17 arbori, cu diametre cuprinse între 8 și 52 de cm și 14 arbori care se uscau. „Nu am favorizat defrișarea celor 17 arbori sănătoși, a fost dispoziția primarului”, a spus șeful Inspecției pentru Protecția Mediului.

Șeful adjunct al Asociației Spații Verzi, Galina Leahu, a declarat că de la viceprimarul Nistor Grozavu a venit indicația de pregătire a proiectul de dispoziție privind defrișarea arborilor. Inspectorii au autorizat defrișarea a 17 copaci sănătoși. Ulterior, inspectorii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice și cei ai Agenției de Mediu, la fața locului au găsit copaci care se uscau, autorizându-i spre defrișare. „Acum, dacă mergem la fața locului și găsim mai mult de 30 de copaci tăiați, înseamnă că firma care ridică construcția trebuie amendată”, a spus Galina Leahu.

Potrivit lui Radu Mudreac, președintele comisiei, temei pentru demersuri la adresa organelor de drept este faptul că agentul economic ar fi defrișat mult mai mulți arbori decât au fost autorizați, dar și faptul că s-au tăiat copaci în stare bună, cu acordul responsabililor de Spatii Verzi. „Voi sunteți soldații care trebuie să stați la straja spațiilor verzi. Faceți trimitere la dispoziția primarului. Poate să vă taie și mâinile primarul, dar nu aveți dreptul să semnați astfel de documente. Unde vă sunt obligațiunile față de mediu? Este un abuz obraznic”, a spus Radu Mudreac.

Consiliul municipal Chișinău, în ședința din 15 noiembrie, a abrogat decizia din luna mai 2015, prin care a fost permisă ridicarea unui bloc de locuințe cu nouă etaje și parcare subterană, pe str. N. Dimo, 17.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram