Linkuri accesibilitate

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la crearea unei „veritabile armate europene”


Angela Merkel și Emmanuel Macron la Compiegne, Franța, 10 noiembrie 2018
Angela Merkel și Emmanuel Macron la Compiegne, Franța, 10 noiembrie 2018

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat la crearea unei „veritabile armate europene”, repetând o sugestie recentă a președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a înfuriat pe președintele SUA, Donald Trump.

„Ceea ce este cu adevărat important, dacă ne uităm la evoluțiile din ultimul an, este că trebuie să lucrăm la o viziune care să ne permită să creăm, într-o zi, o veritabilă armată europeană”, a declarat Merkel, într-un discurs în Parlamentul European de la Strasbourg, pe 13 noiembrie.

„O armată europeană comună ar arăta lumii că nu va exista vreodată un război între țările europene”, a adăugat ea.

Merkel a spus că își imaginează o armată europeană care va funcționa în paralel cu NATO și care se va supune unui Consiliu European de Securitate, centralizând structura de apărare a continentului.

Cancelarul german a făcut declarațiile la o săptămână după ce președintele Franței a spus că Europa trebuie să aibă armata sa pentru a se apăra de potențiale amenințări din partea Rusiei, Chinei, sau chiar a Statelor Unite.

Vinerea trecută, preşedintele american Donald Trump a calificat afirmațiile lui Emmanuel Macron drept „foarte jignitoare” și și-a reluat apelul către țările europene de a-și spori contribuția la NATO.

Pe 13 noiembrie, revenit din Franța, unde a participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, și unde disputa cu Macron a ieșit în evidență, Trump a scris, într-un mesaj pe Twitter, că Europa a avut deja o armată care a apărat-o de China, SUA și Rusia în Primul și al Doilea Război Mondial - armata Germaniei. „Și cu ce s-a sfârșit asta pentru Franța?”, a scris Donald Trump în mesajul său pe Twitter.

XS
SM
MD
LG