Au început lucrările de pregătire a drumurilor naționale pentru sezonul de iarnă. Ce spun autoritățile

chi1_20782000

Întreprinderea de Stat „Administraţia de Stat a Drumurilor”, autoritate aflată în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, a început pregătirea drumurilor din țară pentru perioada de iarnă 2018-2019. Activităţile de administrare şi întreținere sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor.

La executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează antrenarea mașinilor şi utilajelor rutiere în număr de 518 unităţi. Totodată, pentru sporirea eficienţei lucrărilor de întreținere pe drumurile publice, S.A. „Drumuri” vor încheia contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire.

Peste 170 de utilaje ale S.A. „Drumuri” sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS), astfel acestea vor permite monitorizarea utilizării tehnicii rutiere la executarea lucrărilor. De asemenea, pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice sunt pregătite circa 70 mii tone de material antiderapant și 15 mii tone de sare tehnică, conform lungimii drumurilor naționale din gestiune.

În același timp, pe sectoarele de drumuri naţionale supuse întroienirii, vor fi instalate circa 35 km parazăpezi. Pe drumurile naționale funcționează 41 de camere video pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă. La sectoarele dificile de drum cu declivități majore (10-13%), în caz de necesitate, vor fi organizate posturi de remorcare a unităţilor de transport de tonaj mare, care se confruntă cu dificultăţi la depăşirea sectoarelor dificile.

„Știu bine câtă muncă a fost depusă în iarna lui 2017-2018, pentru a menține o stare bună a drumurilor naționale și a deszăpezi sectoarele dificile. Este important ca și conducătorii auto să fie responsabili și să nu plece la drum neechipați corespunzător, folosind cauciucuri de vară sau uzate. Astfel se pun în pericol nu doar pe ei, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Muncim să fim pregătiți cu echipamente, dar și cu materiale, pentru ca să putem interveni în forță și asigura acces liber tuturor cetățenilor noștri de pe întreg teritoriul țării”, a menționat, în context, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

În conlucrare cu Inspectoratul de Patrulare al MAI, vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor de către mijloacele de transport, care nu sunt echipate corespunzător circulației pe drumurile publice pe timp de iarnă.

Pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, începând cu sfârșitul lunii noiembrie, la întreprinderile de exploatare a drumurilor din teritoriu, inclusiv și la Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” va funcţiona serviciul în regim „non-stop” (telefon: 22-55-30; 74-89-61, email: [email protected]).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente