Dodon le spune democraților să preia și celelalte întrebări de la referendumul propus anul trecut de Președinte

15468243

Președintele Igor Dodon comentează inițiativa cu privire la referendum a PDM, și îndeamnă pe aceștia „să se inspire mai departe” și să adopte toate cele 4 subiecte propuse de acesta pentru referendum. Într-o postare pe facebook acesta sugerează că inițiativa democraților este „un truc electoral”.

„Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege”, a adăugat Igor Dodon.

PDM propune organizarea unui referendum consultativ, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 care să se refere la micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 de deputați. Ideea nu este nouă și nu aparține democraților, fiind una din „cele patru întrebări” ale tentativei prezidențiale de organizare a referendumului consultativ. Cea de a doua teză, privind demiterea deputaților de către cetățeni tot nu este o idee nouă, fiind vehiculată de către democrați în perioada când aceștia promovau intens votul uninominal. Totodată, anterior  președintele Parlamentului, Andrian Candu menționa că va fi organizat referendum consultativ și pentru mențiunea „integrării europene” în Constituție.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente