PDM „a preluat” ideea lui Dodon: Referendum în ziua alegerilor pentru micșorarea numărului de deputați

3975605 (1)

PDM propune organizarea unui referendum consultativ, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 care să se refere la micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61 de deputați. Ideea nu este nouă și nu aparține democraților, fiind una din „cele patru întrebări” ale tentativei prezidențiale de organizare a referendumului consultativ. Cea de a doua teză, privind demiterea deputaților de către cetățeni tot nu este o idee nouă, fiind vehiculată de către democrați în perioada când aceștia promovau intens votul uninominal. Totodată, anterior  președintele Parlamentului, Andrian Candu menționa că va fi organizat referendum consultativ și pentru mențiunea „integrării europene” în Constituție. 

„Un parlament optimizat, bine structurat va deveni mult mai eficient”, a comentat propunerea liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Potrivit celor enunțate de către acesta în cadrul briefing-ului, numărul deputaților trebuie redus de la 101 la 61 de deputați. O propunere anterioară a fost formulată de către Igor Dodon. Acesta era atunci „ceva mai darnic”, și propunea ca să fie micșorat până la 71 de deputați.

Pentru referendumul lui Dodon „nu s-au găsit bani”, astfel că propunerea șefului statului a fost ignorată de plenul legislativului și de către executiv, cei care „efectiv” erau cu alocarea banilor.

O altă propunere se referă la revocarea mandatelor deputaților de către cetățeni. Ideea nu este nouă și a mai fost vehiculată de către democrați în cadrul campaniei pentru promovarea „votului uninominal”. Ideea însă nu s-a regăsit în proiectul cu privire la „votul mixt”, votat în vara lui 2017 de către deputații PDM și PSRM.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, argumenta atunci că decizia de a renunța la posibilitatea revocării deputaților a fost luată, pentru a nu pune în condiții inegale pe viitorii aleși în circumscripții uninominale, față de cei aleși pe liste de partid.

„Deoarece în sistemul mixt nu vrem să creăm diferențe și discriminare un deputat față de alt deputat, deoarece vin deputați care sunt de pe liste de partid și acolo nu poate să funcționeze revocarea mandatului. Luând în considerare faptul că trebuie să existe o egalitate și o echitate între deputați, s-a renunțat la ideea de revocare”, a declara Andrian Candu.

Economii

Potrivit lui Plahotniuc, referendumul se organizează în ziua alegerilor deoarece este vorba de „economie” și că ar exista riscul ca lumea să nu se prezinte la vot.

„Odată cu petrecerea parlamentarelor din 24 februarie 2019 apare un moment oportun pentru desfășurare aunui astfel de referndum și fără a cheltui suplimentar banii publici și având certitudinea prezenței la urne”, a mai spus acesta.

Pentru ca propunerea PDM să fie adoptată, potrivit articolului 66 din Constituție, Parlamentul urmează să declare data referendumului. Referendumul poate fi însă doar „consultativ”, astfel că rezultatul votului  nu sunt obligatorii pentru a fi implementate.

În cazul în care acesta va fi organizat în aceeași zi cu alegerile, cetățenii vor primi pe lângă cele două buletine de vot (pentru listele de partid și pentru deputații din circumscripții) și un al treilea sau al patrulea buletin, pentru referendum, în funcție de întrebările formulate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente