(doc, video) Vuiet sau SMS notificare privind un potențial pericol. În Moldova ar putea fi implementat un sistem modern de alarmă

ljlj

În Republica Moldova există sirene/sisteme automatizate de avertizare a cetățenilor cu privire la situațiile de risc sporit care ar putea pune în pericol viața lor. Uneori ele sunt testate astfel încât cetățenii sunt prealabil informați de acest lucru. Însă, aceștia nu cunosc ce acțiuni trebuie să întreprindă în situații de urgență majore fie calamități naturale sau dezastre de origine umană. Și chiar dacă ar suna acea sirenă, cum oamenii vor cunoaște în ce primejdie se află. 

Această problemă sensibilă deja a fost soluționată de autoritățile din România, instituind sistemul RO-ALERT.  Acesta permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Din păcate, în Republica Moldova nu există un astfel de sistem complex de înștiințare prin SMS a cetățenilor aflați în situațiile de risc enunțate mai sus. Avem la dispoziție doar câteva sirene amplasate în diferite puncte geografice ale țării, care sunt testate periodic, dar sunt inutile în situații specifice de risc. Oamenii nu vor cunoaște ce se întâmplă și cum să acționeze/să se salveze.

În acest context, activistul civic, Rodion Gavriloi, a înaintat o Propunere către Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI și Serviciul tehnologiei informației și comunicațiilor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii în care explică importanța creării unui astfel de sistem și în Republica Moldova. El notează că „Uneori Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are nevoia de a anunța populația unei regiuni sau a întregii țări despre diverse pericole. Sirenele sistemului automatizat de înștiințare centralizată nu permit transmiterea mesajului concret, ci doar vuiet care poate doar crește panică inutilă, iar locuitorii nu înțeleg de ce iar se testează sistemul.”

De aceea, în opinia lui Rodion Gavriloi acest serviciu/sistem de alertare a cetățenilor poate fi creat foarte simplu prin implicarea a două instituții abilitate: „Inspectoratul General pentru Situații de Urgență împreună cu Ministerului Economiei și Infrastructurii și cu reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă (Unite, Orange și Moldcell) vor crea un Regulament prin care operatorii vor fi
obligați de a oferi Inspectoratului General pentru Situații de Urgență posibilitatea transmiterii mesajelor (SMS) despre diverse pericole. Astfel Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va accesa o interfață web, după autentificare, va selecta regiunile care sunt necesare de a fi înștiințate și va scrie mesajul necesar.”

Inițiatorul acestei Propuneri mai adaugă că: „Mesajul SMS expediat din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va fi recepționat foarte rapid de către toată populația aflată în zona de risc și va putea acționa conform indicațiilor din mesajul sms.”

46007527_281497835808729_446574825238953984_n

Contactat de reporterul #diez, Rodion Gavriloi i-a comunicat următoarele: „Pentru întreținerea sirenelor sistemului automatizat de înștiințare noi achităm anual peste 240.000 lei. Și ce avem din acest sistem? Doar un vuiet, la auzirea căruia nici nu știm ce să facem. Noi ar trebui să implementăm un sistem de alarme pe baza operatorilor de telefonie mobilă, similar cum au făcut în România. Astfel locuitorii zonei cu pericol vor primi notificare pe telefon cu recomandări clare. De exemplu: Locuitorii de pe malul râului Prut vor primi la ora 3 noaptea un mesaj cu privire la posibilele inundații și vor fi rugați să părăsească imediat locuința. Plus i se vor lista o serie de recomandări în acest sens”, a conchis autorul Propunerii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente