Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum (NU) explică CSJ informațiile…

Cum (NU) explică CSJ informațiile contradictorii cu privire la deciziile în dosarul cetățeniei lui Băsescu

La doar câteva ore după ce a anunțat amânarea examinării recursului pentru o altă zi, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Traian Băsescu prin care se contesta retragerea cetățenii moldovenești a fostului președinte al României. Informațiile contradictorii de pe site-ul CSJ au dus în eroare atât jurnaliștii, cât și societatea. Am cerut o explicație de la CSJ, doar că această explicație nu a răspuns la întrebările formulate de reporterii ZdG.

La 7 noiembrie curent, ora 18.29, pe site-ul CSJ a fost publicată informația despre amânarea examinării recursului pentru 14 noiembrie din motivul studierii suplimentare. Informația a fost preluată în scurt timp de mai multe instituții mass-media,care anunțau amânarea deciziei în privința conflictului dintre Traian Băsescu și Igor Dodon.

La doar câteva ore distanță, atât jurnaliștii, cât și societatea, au avut parte de o surpriză. La ora 21.12, pe site-ul CSJ a fost publicată o altă informație. De această dată, CSJ informa despre respingerea recursului. Informația a fost preluată din nou de mai multe instituții mass-media, care au ținut să precizeze că în doar patru ore CSJ s-a răzgândit și și-a schimbat decizia.

Pentru a afla cum motivează CSJ cele două decizii contradictorii, am apelat serviciul de presă pe 8 noiembrie. Ni s-a solicitat însă să expediem întrebările pe email. În dimineața zilei de 12 noiembrie am primit și un răspuns.

Ce a întrebat Ziarul de Gardă:
– Cum explică CSJ informațiile contradictorii apărute pe site în legătură cu recursul lui Traian Băsescu;
– Cine se ocupă de plasarea deciziilor pe site-ul CSJ.

Cum răspunde Curtea Supremă de Justiție la întrebările adresate de Ziarul de Gardă:

Ca urmare a solicitării Dvs cu privire la examinarea de către Curtea Supremă de Justiție a cauzei civile la cererea de chemare în judecată depusă de Traian Băsescu împotriva Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu privire la anularea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017, Curtea vă comunică următoarele:

În conformitate cu art. 445 alin. (3) Cod de Procedură Civilă, în urma examinării recursului, instanţa de recurs emite o decizie care rămîne irevocabilă din momentul emiterii. Decizia se consideră a fi emisă din momentul plasării acesteia pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie.

Astfel, la data de 07 noiembrie 2018, de către completul de judecată nr. 4 a fost examinat recursul declarat de Traian Băsescu, reprezentat de avocatul Andrei Bivol.

În urma examinării recursului, a fost emisă decizia Curții Supreme de Justiție nr. 3ra-1241/18, care a fost plasată pe pagina web a Curții, la compartimentul „Jurisprudența CSJ/ Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ”. La fel, din informația disponibilă pe pagina web a Curții, rezultă că a fost plasat şi rezultatul ședinței de judecată „Recurs respins, decizia instanţei de apel menţinută”, fiind respectate cerinţele normei legale enunțate mai sus.