Audierile Comisiei „Open Dialog” s-au încheiat fără participarea liderilor PAS și PPDA. Comisia va întocmi un raport reieșind din informațiile care le are

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat astăzi de a fi audiați în cadrul unei ședințe închise în cadrul Comisiei de anchetă privind pretinsa finanțare a formațiunilor care le conduc de către Fundația „Open Dialog”. Deși au mers în această dimineață până la ușa Parlamentului, cei doi au făcut declarații de presă, dar nu au mers mai departe. De altă parte, președintele Comisiei de anchetă, deputatul Igor Vremea, a menționat că astăzi au avut loc ultimele audieri, iar Comisia va întocmi un raport reieșind din informațiile care le are.

„Ați fost cu toții martori la faptul că am cerut să mergem în fața Comisiei, împreună sau separat, nu conta prea mult, conta ca alături de noi să fie presa. De ce? Pentru ca oamenii din Republica Moldova, cei care plătesc salariile acestor infami, acestor imorali, acestor ingrați, care au votat o lege strâmbă cu privire la votul mixt. Noi am insistat să mergeți și Dvs. pentru ca oamenii noștri, toată populația să știe despre ce este vorba”, a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase în fața presei.

Potrivit lui, această comisie nu are competențe să examineze ceea ce examinează, pentru că finanțarea formațiunilor nu este de competența Parlamentului, ci a altor instituții. „Nu avem de ce să mergem să discutăm într-un mod obscur, așa cum își dorește această guvernare, cu niște personaje care nu au făcut dovada integrității pe parcursul ultimilor ani. Vrem să-i asigurăm pe cetățeni că putem să demonstrăm proveniența legală a fiecărui bănuț din activitatea partidului, așa cum am făcut totdeauna și nu trebuie să existe absolut niciun dubiu”, a menționat, la rândul său, liderul PAS, Maia Sandu.

De altă parte, președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea a menționat că motivul care-l invocă cei doi pentru a nu se prezenta în fața Comisiei nu „nu este serios”, iar faptul că „Comisia își desfășoară ședințele în modul care l-am anunțat nu este un capriciu al membrilor Comisiei, ci reiese din caracterul informațiilor care ni le-au prezentat unele instituții”

„Am vrut să aflăm din prima sursă unele răspunsuri. Noi vorbim despre „Open Dialog” ca organizație neguvernamentală străină, cu anumite implicații în activitatea sa în Republica Moldova. Avem unele informații furnizate de către instituțiile de resort care nu ne permit să le dăm, cel puțin la această etapă, publicității. Noi am vrut să vedem care este opinia, acele viziuni a invitaților respective asupra datelor care ne-au fost furnizate”, a spus Vremea.

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă în cazul „Open Dialog”, din toți cei invitați astăzi s-au prezentat doar reprezentanții „Promo-LEX”. „Am avut discuțiile care le-am avut. Deja comisia ulterior, vom lucra reieșind din informația acumulată și chiar în pofida faptului că nu au dat curs obligației legale de a se prezenta în fața Comisiei vom întocmi acel proiect de raport și îl vom aproba reieșind din informațiile care le deține comisia la moment”, a declarat deputatul democrat, precizând că, din punct de vedere legal, orice persoană care este invitată la o Comisiei parlamentară este obligată să dea curs invitației, dar este și o „obligațiune morală” de a păstra informațiile cu caracter redus.

Nu în ultimul rând, Igor Vremea a menționat că aprobând raportul membrii Comisiei vor face demersuri din partea Comisiei, astfel ca să fie permisă publicarea unor informații, astfel ca societatea să fie informată „cât mai amplu și echidistant” „asupra evenimentelor care le-am investigat în cadrul Comisiei noastre”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...