Nume
Parola
Vizualizări: 1423
Germania continuă să sprijine modernizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în raionul Râșcani
Râșcani, 18 August 2015 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au desfășurat vineri, 14 august 2015, o ședință de informare cu privire la implementarea măsurilor de modernizare a serviciului public local în sectorul alimentare cu apă și de canalizare în raionul Râșcani.

Ședința a avut drept scop familiarizarea primarilor din primul mandat din raionul Râșcani cu activitățile realizate, dar și cele care urmează să fie desfășurate în cadrul proiectului-pilot „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) în raionul Râșcani”.

La întrunire au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Ion Stratulat; reprezentantul de țară GIZ, Philipp Johannsen; directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Ion Bodrug; managerul de proiect, precum și reprezentanți ai administrației publice locale de nivelele I și II incluse în Clusterul Prut, din care fac parte 15 unități administrativ-teritoriale, cu 28 localități, din raionul Râșcani.

Participanții la întrunire au discutat despre implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorului AAC pentru raionul Râșcani. Reprezentanții ADR Nord, consultanții GIZ și președintele Comitetului director local al proiectului au făcut o amplă prezentare a proiectului cu specificarea rezultatelor obținute și evoluția proiectului din 2010 până în prezent. S-a atras atenția primarilor asupra atribuțiilor și competențelor autorităților publice locale în procesul de regionalizare a serviciului. Totodată, primarii investiți recent în funcție au avut posibilitatea să primească răspunsuri din prima sursă la diverse întrebări cu privire la dezvoltarea regională.

Viceministrul Ion Stratulat s-a referit la importanța colaborării eficiente dintre autoritățile publice locale, în scopul prestării serviciilor publice locale calitative cetățenilor.

„Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a fost posibilă realizarea studiului de fezabilitate, a documentației tehnice și a investiției fizice în sectorul AAC pentru raionul Râșcani. De aceste investiții vor beneficia atât localitățile din cadrul Clusterului Prut, cât și întregul raion. Îmi exprim regretul că la această întrunire nu participă toți primarii pentru care, de fapt, se realizează aceste investiții din sursele Guvernului Germaniei”, a menționat directorul ADR Nord.

Începând cu anul 2011, în cadrul proiectului pilot „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Râșcani” au fost construiți 7,5 km de apeduct și 3,2 km de rețele de canalizare în satul Duruitoarea Veche, a fost renovat sediul Î.M.D.P. Apă-Canal Costești. Totodată, au fost achiziționate maşini specializate: autocamionetă, remorcă de vidanj, buldoexcavator și alte utilaje necesare pentru buna funcționare a serviciului.

Proiectul-pilot este susținut de Guvernul Germaniei și realizat de ADR Nord. Guvernul Germaniei a acordat sprijin financiar și tehnic prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.

www.adrnord.md