Donald Trump și Vladimir Putin au „întârziat” la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la încheierea primului Război Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comemorarea dedicată a o sută de ani de la Ziua Armistițiului primului Război Mondial, marcată duminică la Paris, în prezența a 85 de șefi de stat și de guvern a început cu o oră mai târziu pentru că președintele rus Vladimir Putin și cel american Donald Trump au ajuns după ora stabilită.

Ceremonia trebuia să înceapă fix la ora 11, când s-a semnat încetarea focului, dar Donald Trump și Vladimir Putin au dat totul peste cap: s-au lăsat așteptați. Cei doi au venit într-un final la Arcul de Triumf, în urma șefilor de stat și de guvern care au mărșăluit prin ploaie. Împreună, au format un tablou unic: cei mai puternici oameni ai planetei, unii dintre ei rivali, și-au plecat capetele în memoria eroilor din Primul Război Mondial.

„În acest 11 noiembrie 2018, la 100 de ani de la un masacru ale cărui urme sunt încă vizibile pe chipul lumii, vă mulțumesc! Fie ca această adunare să nu fie doar pentru o zi”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Ceremonia a fost presărată cu momente emoționante. Unul dintre ele, citirea unor scrisori pe care soldații le-au trimis de pe front, atunci când au aflat că s-a încheiat războiul.

„Dragi părinți, astăzi a fost o zi minunată. Am primit vestea armistițiului la nouă și jumătate dimineață. Străzile erau pline cu civili care ovaționau și ne ofereau flori”, a citit un adolescent dintr-o astfel de scrisoare.

Printre soldații care au sărbătorit acum un secol finalul Marelui Război a fost și compozitorul Maurice Ravel. Prin urmare, din ceremoniile de acum din Paris nu putea lipsi celebrul său Bolero.

Seara, liderii planetei s-au reunit la Forumul de Pace din capitala Franței, cu o singură absență demnă de remarcat: președintele Donald Trump, care nu a oferit nici o explicație pentru gestul său.

Forumul de la Paris are o dublă semnificație: pe de-o parte, se dorește un mijloc de sporire a cooperării între state. Pe de altă parte, a fost și un semnal de alarmă dacă e să ne uităm la declarațiile făcute de Angela Merkel.

„Primul Război Mondial este dovada că izolaționismul provoacă multe distrugeri. Și dacă izolaționismul nu a fost soluția potrivită acum peste 100 de ani, cum ar putea fi alegerea corectă astăzi?”, a declarat cancelarul Germaniei.

Peste Canalul Mânecii, ceremonii similare au fost organizate și în Londra. Zeci de mii de britanici, inclusiv membrii familiei regale, s-au recules la cel mai important memorial de război din arhipelag. Le-a stat alături președintele Germaniei, primul șef de stat din Berlin care ia parte la ceremonia de Ziua Armistiţiului.

Ziua s-a încheiat cu o altă ceremonie, organizată la catedrala Westminster. La ea au participat regina Elisabeta a II-a şi preşedintele german, moment urmat de aprinderea a o mie de făclii în întregul regat. Un simbol puternic, fiindcă făcliile respective semnifică finalul întunericului provocat de război şi reîntoarcerea la lumină.

20 de milioane de civili şi soldaţi au murit în al treilea cel mai sângeros conflict din istorie. Momentul 11 noiembrie 1918 a fost marcat în întreaga lume.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...