„Nu cunosc o altă muzică mai frumoasă decât hora noastră”. Maestrul Nicolae Botgros a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa

ss

În cadrul ședinței festive prilejuite de Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a avut loc pe 9 noiembrie, maestrul Nicolae Botgros, conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” a fost distins cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Decizia de a i se conferi onorificul titlu maestrului a fost aprobată la 29 octombrie curent de către Prezidiul AȘM, la recomandarea Secției științe umanistice și arte a AȘM, decizie ce vine să materializeze dovada recunoașterii din partea comunității științifice a meritelor prim-dirijorului Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”, Maestrul Nicolae Botgros, care a avut și are o contribuție substanțială la dezvoltarea artei muzicale.

„Dragi prieteni, eu sunt obișnuit să vorbesc din scenă și să zic dragi spectatori. Astăzi am onoarea să vă spun dragi prieteni și sunt onorat. Cred că dacă trăiau tatăl meu, mama mea, și m- ar fi văzut în acest moment, mare bucurie era pentru ei. Ei s-au bucurat de mine, de Orchestra Lăutarii, de neamul nostru, am ieșit în lume și am dus acest mare nume Botgros, pe care nu-l cunoșteau toți. Dumnezeu mi-a dat un har pe care-l port și îl duc în lume, acest har pe care-l port zi de zi cu mine, împreună cu această minunată Orchestră care a fost alături de mine. Acești oameni lucrează 24 de ore. Sacrificiul îl face pe om, ca în țara noastră să fie frumos. Cred că este unica țară în lume, unde se cântă cel mai frumos. Nu cunosc o altă muzică mai frumoasă, un popor mai talentat, unde se începe pe o notă clasică și se termină cu sârba și hora noastră”, a spus la rândul său proaspătul Doctor Honoris Causa al AȘM, Nicolae Botgros.

În cuvântul său de gratitudine, maestrul Botgros a mulțumit Academiei de Științe, tuturor membrilor Academiei care și-au pus semnătura pentru această mare distincție pentru această onoarea ce i-a fost acordată, dar și celor prezenți care i-au întregit acest remarcabil eveniment din viața sa. În semn de recunoștință pentru conferirea prestigiosului titlu, maestrul Botgros, împreună cu Lăutarii său au susținut un concert de zile mare, apreciată drept o premiera și pentru Orchestra Lăutarii și pentru Academia de Științe. „Să vă păzească Domnul de toate cele rele!”, a exclamat cu emoții vădite ce i se citeau și în ochi și pe față Artistului.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (azi Republica Moldova), într-o familie de lăutari.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu badea Vasile s-a întors în primavară acasă, căci nu ajungeau bani pentru întreținerea celor doi frați.

Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente