Renumitul regizor și scenarist moldovean, Ion Chistruga, s-a stins din viață. A creat capodopera documentară „Golgota Basarabiei”

hnț

Pe data de 8 noiembrie, în jurul orei 16.30, a decedat Ion Chistruga – o personalitate marcantă a cinematografiei naționale, regizor, operator și scenarist, autor a numeroase filme apreciate în Republica Moldova și peste hotarele țării. În 2002 a fost decorat cu titlul de „Om emerit” pentru activitatea sa artistică, și în 2010 cu „Ordinul Republicii pentru capodopera documentară „Golgota Basarabiei” și „Ordinul Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni”.

Născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film” în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.

Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm”, „Mosfilm”, la studioul „M. Gorki” de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.

În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film” în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare.

În 2010 în regia lui Ion Chistruga și Alina Ciutac a fost lansat filmul „Golgota Basarabiei” care prezintă ororile regimului comunist din Uniunea Sovietică ca urmare a desecretizării arhivelor KGB-ului.

Pentru a vă lua rămas bun de la renumitul regizor puteți veni azi (ora 17) și mâine (ora 12) la Biserica Sfânta Teodora. Înmormântarea acestuia va avea loc pe 11 noiembrie la ora 13, la cimitirul Armenesc.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente