‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandările specialistului. Reguli principale ce trebuie respectate la înfiinţarea unei livezi

Recomandările specialistului. Reguli principale ce trebuie respectate la înfiinţarea unei livezi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă anul 2018 a fost unul complicat pentru producătorii horticoli, totuşi, înfiinţarea livezilor cu soiuri de perspectivă, competente pe piaţa externă rămâne a fi o soluţie viabilă pentru aceştia. Experţii susţin că, dacă producătorii din Moldova vor produce fructe de calitate ce corespund standardelor valabile pe pieţele externe, iar soiurile vor fi competente pe piaţă, aceştia nu vor mai avea probleme cu vânzarea. Totul însă, începe de la înfiinţarea corectă a livezilor.

În cadrul unui seminar organizat de Asociația Moldova Fruct şi Proiectul USAID/APM, specialistul Eugen Gudumac a prezentat principalele regulile ce trebuie respectate la înfiinţarea unei livezi.

„Conform legislaţiei în vigoare, orice plantaţie înfiinţată ce are o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare trebuie să dispună de un proiect. Pentru aceasta, potenţialul producător se adresează la un Birou de proiectare, care va efectua analizele necesare şi va oferi recomandări referitoare la speciile, soiurile polenizatoare şi specificul soiului ales. Investiţia necesară pentru a înfiinţa o livadă este destul de mare, astfel, trebuie omise erorile. În caz contrar, acestea vor genera probleme pe parcursul întregului ciclu vital al pomilor”.

Etapele ce trebuie urmate pentru înființarea unei livezi de perspectivă:

  • evaluarea terenului;
  • comandarea materialului săditor;
  • organizarea teritoriului;
  • pregătirea terenului;
  • alegerea soiului, portaltoiului, polenizatorului la necesitate;
  • instalarea spalierei, sistemului de irigare;
  • pregătirea pomilor pentru plantare;
  • amplasarea soiurilor şi polenizatorilor pe teritoriul livezii;
  • plantarea;
  • lucrările de îngrijire de după plantare.

„Terenul pe care vor fi plantaţi pomii trebuie să fie determinat cu minim 2 ani înainte de a înființa livada, pentru a cunoaşte premărgătorii care au fost. Pentru sâmburoase acest lucru este foarte important. Înainte de a procura terenul vă recomand să efectuați analiza solului şi să determinați dacă este pretabil sau nu pentru livadă. În cazul în care săpăm puţin mai adânc și observăm că solul este de culoare sură, acest lucru denotă că conţine mulţi carbonaţi activi şi nu este recomandat să fie utilizat pentru livadă. Fiecare portaltoi are cerinţe specifice faţă de sol. Dacă conţinutul de carbonaţi, la adâncimea de până la 50-60 cm este înalt, aceştia vor afecta pomul”.

Materialul săditor trebuie comandat cu 2 ani înainte de plantare, pentru a fi asigurat cu pomi de calitate, nu cu resturile rămase în pepinieră după ce au fost vânduţi cele mai calitative exemplare.

„De calitatea materialului săditor depinde recolta pe care o va obţine producătorul peste ani. Există material săditor de mai multe categorii: bază, prebază, certificat, CAC. Pentru producători este recomandat materialul săditor din categoria certificat. Acesta trebuie să fie devirozat, ceea ce va asigura o creştere mai bună a pomilor, fructe de calitate, identice ca mărime, culoare şi recolte înalte. Din cauza că materialul săditor nu este calitativ fructele sunt de dimensiuni, culori, forme diferite şi au gustul diferit, cum ar fi în cazul prunelor soiului Stanley. Puritatea soiului şi portaltoiului trebuie să fie 100%, sistemul radicular întreg, fără vătămări şi porţiuni uscate”.

Cel mai important la alegerea soiului este ca acesta să fie solicitat pe piaţă în următorii ani. Totodată, trebuie să intre rapid pe rod şi să ofere recolte înalte şi de calitate. Soiurile alese din specii sâmburoase trebuie să fie rezistente la transport, pentru a le putea exporta şi manipula fără risc.

În ceea ce priveşte plantarea, specialistul recomandă să fie efectuată toamna, înainte de îngheţuri, deoarece refacerea sistemului radicular şi pornirea în vegetaţie primăvara au loc mai timpuriu, cu efecte benefice asupra creşterii (mai mari cu 20-30%) şi coacerea lemnului anual.

‹ adv ›

Referitor la tehnica de plantare, după aşezarea pomului în groapă, cu tulpina lângă pichet şi cu punctul de altoire puţin mai ridicat decât nivelul gropii (cu 2-3 cm), se aruncă pământul din stratul fertil pe rădăcină, până aceasta se acoperă. Urmează tasarea prin călcarea pământului în jurul pomului, după care se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi şi se tasează din nou, încât punctul de altoire să ajungă la nivelul solului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›